open-navfaktor-logo
search
Odvoz smeća u Sarajevu
Premijer kantona s milijardu KM budžeta zapravo je portparol KJKP (Ne)Rada, a grad je prljav...
Problemi s odvozom smeća u Sarajevu su stvarni, kaže kantonalni premijer Edin Forto. Da premijer lično to nije saopćio, građani "ne bi primijetili" smrad prepunih kontejnera ispod svojih prozora. Međutim, građani ne očekuju od premijera da ih informira o njihovim problemima, niti očekuju od premijera da se bavi uopće kontejnerima. Za to postoje dobro plaćeni direktori javnih komunalnih preduzeća. A njih je tamo postavila Vlada. 
01.06.2021. u 12:18
get url
text

Međutim, kako je počeo sa najavom velikog pospremanja grada, defileom vozila KJKP Rada i snimcima načinjenim dronovima, tako je premijer i nastavio. Premijer i dalje priča o smeću i velikom poslu, mudrosti pražnjenja kontejnera, a grad je sve prljaviji. 

Premijer kantona koji ima budžet od skoro milijardu KM, kako i sam kaže, prima veliki broj prigovora na neredovan odvoz smeća. I svjestan je problema. Da li premijeru treba čestitati na spoznaji da problem postoji? Rješavanje svakog problema počinje spoznajom da nešto nije uredu. 

- Akciju čišćenja nećemo obustavljati, niti ćemo je proglašavati naredne godine. Bit će neprestana. Nećemo se zaustaviti dok grad ne zablista - piše na Facebooku portparol KJKP Rad, pardon, premijer KS Forto i dodaje:

- Zatekli smo više od 40 neregistrovanih vozila u KJKP Rad, nezapočete obavezne tendere za održavanje i rezervne dijelove, kao da je neko odlučio da će poslije njega biti potop. Neće biti potop. Očistit ćemo sve - napisao je premijer jučer. 

U maju je pak kazao da "nemamo luksuz da se pravdamo neradom prethodnika. Pokrenuli smo niz koraka koji će nam pomoći da Sarajevo napokon bude čist grad kakav građani zaslužuju. Vlada Kantona Sarajevo odobrila je 1,6 miliona KM za ovu namjenu".

Dakle, "akciju čišćenja" premijer neće obustavljati. Aplaudirajte slobodno. Priča o "neradu prethodnika" je također zanimljiva, jer aktuelna direktorica Rada Vera Arnautović bila je direktorica tog preduzeća i u vrijeme prve Fortine vlade. Za milion i 600.000 KM grad se mogao očistiti i pokositi, i to svaka ulica da se "pomete" četkicom za zube. 

Da ne bude zabune, čišćenje grada i odvoz smeća spada u redovne aktivnosti komunalnih preduzeća zaduženih za gradsku čistoću u svakom gradu u svijetu, samo je u Sarajevu pod vodstvom "Trojke" na čelu s Fortom to vanredna "akcija čišćenja" koja se najavljuje uz spektakularno snimanje dronovima. Da li su neka vozila neregistrirana ili postoji bilo kakav drugi problem, to građane ne zanima, niti je to problem građana.

Obično se odvozom smeća ne bave ni vlade, a naročito ne premijer najrazvijenijeg kantona i grada u državi, već komunalna preduzeća i direktori koji su za to plaćeni. U slučaju Sarajeva, potpuno je obrnuto. U Sarajevu premijer gotovo svakodnevno za glavnu temu ima odvoz smeća. Premijer lično objavljuje snimke ispražnjenih kontejnera na sarajevskim ulicama - pojedinačno. Premijer lično najavljuje odvoz smeća i snima se. Premijer lično saopćava šta se dešava u jednom od kantnalnih komunalnih preduzeća. Premijer lično je zapravo portparol komunalnog preduzeća Rad.

Uprkos činjenici da se premijer već sedmicama bavi metlama i kontejnerima, grad je i dalje prljav. Trava nepokošena. Za travu je zadužen KJKP Park. Zapamtite to, da vas premijer ne bi ukorio. 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.