open-navfaktor-logo
search
Fokus na ekonomiji
Premijer Kanade raspustio parlament i raspisao izbore
Trudeau, koji je na dužnost stupio u novembru 2015., suočava se s biračkim tijelom koje je ovaj put najviše fokusirano na ekonomiju zemlje
12.09.2019. u 19:52
get url
text

Premijer Kanade Justin Trudeau raspustio državni parlament i raspisao je opće izbore.

Trudeau je održao sastanak s guvernerkom Julieom Payyette, vršiocem dužnosti šefa države, koja je zvanično odobrila pokretanje izborne kampanje.

- Kanađani će izaći na izbore 21. oktobra. Uradili smo mnogo u protekle četiri godine, ali istina je da tek počinjemo - kazao je Trudeau.

Naglasio je da građani Kanade sami trebaju odlučiti da li se žele vratiti na, kako je kazao, propalu politiku konzervativne vlade koja vjeruje u rezove i mjere štednje.

Trudeau, koji je na dužnost stupio u novembru 2015., suočava se s biračkim tijelom koje je ovaj put najviše fokusirano na ekonomiju zemlje.

Kanadski mediji navode da premijer Trudeau i njegova Liberalna stranka možda neće dobiti dovoljno mjesta da samostalno upravljaju zemljom. Njegov glavni protivnik na izborima bit će predsjedavajući kanadske Konzervativne stranke Andrew Scheer.

Prema prvim anketama, čini se da će ovo za Trudeau biti teška utrka, a također se očekuje da će se cijela kampanja vrtjeti oko pitanja poput ekonomije i klimatskih promjena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.