open-navfaktor-logo
search
Mehanović o smjeni
Premijer i predsjednik Skupštine TK tražili su montirane inspekcijske procese
Smijenjeni direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK Amel Mehanović, danas je potvrdio da su premijer TK Jakub Suljkanović i predsjednik kantonalne Skupštine Senad Alić, u više navrata od njega direktno tražili da pristupi partiji PDA
13.09.2018. u 14:05
get url
text
Amel Mehanović

Smijenjeni direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Tuzlanskog kantona Amel Mehanović, danas je potvrdio da su premijer TK Jakub Suljkanović i predsjednik kantonalne Skupštine Senad Alić, u više navrata od njega direktno tražili da pristupi partiji PDA. Zbog odbijanja da se priključi stranci koju predvodi Mirsad Kukić, tvrdi on, jučer je smijenjen sa direktorske pozicije.

Za v. d. direktora KUIP-a Vlada TK jučer je postavila Muhameda Šadića, koji se nalazi na izbornoj listi PDA za Skupštinu TK.

- Mene smjena nije iznenadila, jer mi je bila najavljena. Jasno su mi rekli da ukoliko ne podržim PDA, neću biti direktor inspekcija. Da apsurd bude veći, po Zakonu o vladinim i ministarskim imenovanjima FBiH, niti jedan funkcioner političke stranke ne može biti imenovan na ovu funciju. Ja sam prilikom prijave morao dati izjavu da nisam član niti jedne stranke - kaže Mehanović.

Bivši premijer TK Bego Gutić, koji je dvije i po godine bio indirektno nadređeni Mehanoviću, kaže da se radi o kompetentnom čovjeku.

- On je funciju u KUIP-u preuzeo nakon hapšenja bivšeg direktora Besima Durakovića, a institucija je bila u devastiranom stanju. Njegovi rezultati u posljednje tri godine najbolji su od osnivanja KUIP-a. Sve se danas može izmjeriti, Mehanović je napravio jasan napredak - kaže Gutić.

On je istakao da je SDA nakon dolaska na vlast u TK 2015. godine, ostavila sedam direktora iz drugih političkih stranaka, koji nisu smjenjivani samo na osnovu stranačke pripadnosti.

- Pored pristupanja PDA, Alić i Suljkanović, tražili su da uključim u njihovu kampanju Čeliću odakle ja dolazim. Također bilo je riječi i o montiranim inspekcijskim procesima, a takvu vrstu nemaralnih radnji sam odbio. O tome posjedujem dokumentaciju i o tome ću obavijestiti nadležne organe, jer vjerujem u institucije ove zemlje - zaključio je Mehanović.

Dodajmo da je Vlada TK na sjednici 27. marta prihvatila Izvještaj o radu KUIP-a za prošlu godinu. Izvještaj je 26. aprila bio na dnevnom redu Skupštine TK, ali je povučen bez objašnjenja, a na insistiranje premijera Jakuba Suljkanovića. Nakon toga, tvrdi Mehanović, nije tražena nikakva dorada izvještaja, koji je na Skupštini ponovo našao 31. jula, kada je odbijen, ponovo bez objašnjenja, što je bio uvod u smjenu direktora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.