open-navfaktor-logo
search
Preliminarni rezultati
Premijer Ersin Tatar izabran je za novog predsjednika Turske Republike Sjevernog Kipra
Prema neslužbenim rezultatima, premijer Turske Republike Sjeverni Kipar, Ersin Tatar pobjednik je predsjedničke izborne utrke u toj zemlji.
18.10.2020. u 22:25
get url
text
Sjeverni Kipar

Nešto više od 199.000 registriranih birača danas je imalo pravo učešća u drugom krugu predsjedničkih izbora na Sjevernom Kipru, a kandidati su bili aktuelni premijer i kandidat Partije nacionalnog jedinstva Tatar i dosadašnji predsjednik Mustafa Akinci, koji je u izbornoj utrci kao nezavisni kandidat.

Prema preliminarnim rezultatima Vrhovne izborne komisije Sjevernog Kipra, premijer Tatar je pobijedio sa osvojenih 51,74 posto glasova, dok je Akinci osvojio 48,26 posto.

Tatar se zahvalio svim biračima na glasanju te se zahvalio i svim kandidatima koji su učestvovali u izbornoj utrci.

On se zahvalio i Turskoj na svesrdnoj podršci u svim oblastima, a posebno u borbi protiv pandemije COVID-19. Posebno se zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Osudivši sve zloupotrebe i napade na Tursku u predizborne svrhe, Tatar je kazao da je jedinstvo između Sjevernog Kipra i Turske neupitno.

- U skladu s Ustavom, bit ću predsjednik svih građana Sjevernog Kipra. Ostajemo predani u borbi za bolji život našeg naroda i ulozi Turske kao ganartera mira u regiji - poručio je Tatar.

Prvi krug predsjedničkih izbora održan je prošle nedjelje. Tatar je osvojio 32,34 posto, a Akinci 29,8 posto glasova i kao najuspješniji kandidati su ušli u drugi krug izbora.

Birači na Sjevernom Kipru glasali su danas na 738 birališta, koja su zatvorena u 18 sati po lokalnom vremenu. Zabilježena je izlaznost od 67 posto, a u prvom krugu je izlaznost iznosila 58 posto.

Jubilarni deseti predsjednički izbori na Sjevernom Kipru održani su uz poštivanje epidemioloških mjera sprečavanja širenja koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.