open-navfaktor-logo
search
Čestitao učesnicima
Premijer Albanije: Nadam se da dogovoreni sporazum u Ohridu nije još jedna balkanska smicalica
Albanski premijer Edi Rama izrazio je nadu da dogovoreni, a nepotpisani sporazum u Ohridu između Kosova i Srbije nije još jedna "balkanska smicalica" i čestitao učesnicima sinoćnjih razgovora.
19.03.2023. u 11:20
get url
text

- Nadajmo se da se đavo ne krije u detaljima i da dogovoreni, a nepotpisani sporazum nije još jedna balkanska smicalica. Inače bi ovo bilo historijsko dostignuće koje bi najavilo dugo očekivano proljeće u odnosima dva najveća balkanska naroda - napisao je Rama na Twitteru.

Albanski premijer čestitao je protagonistima ohridskog sastanka sa željom da se nepotpisani sporazum pretvori u nepovratnu novu realnost između Kosova i Srbije, Albanaca i Srba, Zapadnog Balkana i Evropske unije.

U Ohridu je jučer održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, uz posredovanje zvaničnika Evropske unije (EU) o implementaciji evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell izjavio je nakon 12-satnog sastanka da su se Kosovo i Srbija složili o Aneksu primjene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.