open-navfaktor-logo
search
Mjere protiv "odmetnika"
Premier liga aktivirala pravilo "L9", šta to znači za osnivače Superlige?
Ukoliko šest engleskih premierligaša realiziraju plan i uzmu učešće u Superligi koja je zvanično osnovana u ponedjeljak, vrata domaćih takmičenja i ostalih pod ingerencijom UEFA-e i FIFA-e bit će im u u tom slučaju ostati zatvorena.
20.04.2021. u 19:09
get url
text

Među 12 klubova osnivača Superlige je šest engleskih timova, a to su Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal i Tottenham.

VEZANI TEKST - Guardiola kritikovao Superligu, glasnovornik Cityja prekinuo press konferenciju

Nakon što su engleski timovi, nekadašnji igrači i mnogi drugi javno kritikovali ovakvu odluku pomenute šestorke, sada se oglasila Premier liga. Rukovodstvo elitnog engleskog fudbalskog ranga jasno je stavilo do znanja da neće imati milosti za "odmetnike".

Jedan od načina da ih zaustavi na tom putu je i pravilo L9. Prema kojem klubovima nije dozvoljeno da igraju u bilo kakvim takmičenjima osim onih koja su navedena ovim aktom, tokom fudbalske sezone.

- Osim uz prethodno pismeno odobrenje, tokom sezone, prvi tim kluba neće ulaziti niti igrati u bilo kom takmičenju osim: L.9.1 Ligi prvaka, L.9.2 Evropskoj ligi, L.9.3. FA Cupu, L.9.4 Community Shieldu, L.9.5. Liga kupu ili L.9.6 takmičenja koje je sankcionisao regionalni savez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.