Potpredsjednik Organizacionog odbora Fuad Komić naveo je da na prvu današnju etapu kreće više od 100 motociklista iz svih gradova i općina Unsko-sanskog kantona, ali i gosti iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Švedske.

- Do Sarajeva bi nam se trebalo pridružiti još stotinu motociklista, dok bi sutra u Memorijalni centar Potočari trebalo ući i do 400 učesnika moto-maratona. Svake godine idemo sa istim ciljem i motivom, a to je odavanje počasti svim žrtvama genocida u Srebrenici - kazao je on.

Vesna iz Slovenije prvi put učestvuje u Moto-maratonu "Bihać - Srebrenica", a stigla je na preporuku brojnih motociklista iz susjednih zemalja.

- Svi su mi rekli da se to mora doživjeti, jer moje kolege širom Evrope ne propuštaju ovaj događaj. Idem isključivo sa željom da se zajedno sa svim bajkerima poklonim žrtvama i na neki način doprinesem podsjećanju na svu patnju, ali i herojstvo Srebreničana - rekla je učesnica ovogodišnjeg moto-maratona.

Mithad Duraković koji živi i radi u Njemačkoj svake godine motociklom ide u Srebrenicu.

- To ja najmanje što mi bajkeri možemo uraditi kako bismo se poklonili i iskazali poštovanje svim žrtvama rata, a naročito genocida u Srebrenici. Svake godine dolazim i tako će biti dok god mogu - podvukao je on.

Dolazak motociklista u Sarajevo očekuje se danas u poslijepodnevnim satima.