open-navfaktor-logo
search
Politička pijaca
"Preletačević Tours" sutra i u vašem gradu: Ko i zašto se učlanjivao u NiP od Bihaća do Sarajeva
Najavljujući osnivanje nove stranke, kasnije nazvane Narod i pravda, Elmedin Konaković je u više navrata, između ostalog, potencirao da će naglasak biti na ljudima kojima će to biti prvi angažman u politici. 
06.03.2020. u 19:32
get url
text

Najavljivao je i mlade ljude, buduću okosnicu NiP-a, čestite, poštene, ljude željne promjena sadašnjeg stanja u državi. Konaković je govoreći o novim kadrovima isticao i da "nema štele, uhljebljavanje nas ne zanima".

Promjena je bilo. NiP-ovi kadrovi su mijenjali dotadašnje stranačke dresove. Nekima je to bila čak četvrta ili peta promjena stranke za koju su igrali. Uhljebljavanja i drugih oblika lične koristi? Itekako. 

Kada bi, kojim slučajem, NiP plaćao obeštećenja strankama iz kojih su dovodili kadrove i popunjavali svoje redove, po principu fudbalskih transfera, načisto bi bankrotirali. 

- NiP ne nudi benefite koje su nudile neke stranke, nema štele, mi smo protiv toga ustali i na tome smo nastali - tvrdio je Konaković u izjavama za medije i na stranačkim skupovima.

Kasnije se ispostavilo da je NiP-u pristupio veliki broj ljudi upravo iz razloga što su preko te stranke dobili šta u svojim bivšim strankama nisu mogli ili bar više nisu mogli.

Taj proces se odvija i danas, pa se tako iz Konakovićeve stranke svako malo oglase saopćenjima za javnost iz novog grada, pohvale se novim preletačima. Često su to aktuelni zastupnici i vijećnici. NiP time, između ostalog, dobija i novac iz budžeta namijenjen za rad političkih stranaka, priliku da utječe na donošenje odluka i u općinskim vijećima, iako nisu učestvovali na lokalnim izborima, te niz drugih "benefita" koje sa sobom nose lokalci - preletači, koji su već izučili zanat - političke marifetluke u bivšim strankama. Ni preletači, pak, ne ostaju kratkih rukava. 

U vrhu stranke osim nekadašnje SDA-ove uzdanice Konakovića je i politički direktor Kemal Ademović, dugogodišnji SDA-ovac. Potpredsjednici Elvedin Okerić i Senada Bosno, bivši su članovi SDA. Generalni sekretar Mirza Selimbegović bivši je SDA-ov podmladak. Bosno je, naprimjer, zahvaljujući svom angažmanu u NiP-u imenovana i za direktoricu Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište. Predsjednica Upravnog odbora te ustanove, napomene radi, je Almedina Zukorlić-Pašalić, NiP-ova kandidatkinja za Parlament FBiH, prva rodica nesuđenog reisa Islamske zajednice u BiH i zastupnika u Skupštini Srbije Muamera Zukorlića.  Zukorlić-Pašalić je i izvršna sekretarka Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU). U oktobru prošle godine smo je kontaktirali da pitamo na osnovu čega je Konaković BANU-u dao ogromne novce iz budžeta KS, ali nije nam znala odgovoriti u telefonskom razgovoru, a ni na upit e-mailom nikada nismo dobili odgovor. 

Amel Mekić, zastupnik u Skupštini KS, nekadašnji džudista, nakon angažmana u SDA i SDP-u opredijelio se za NiP. Kako je profitirao od bivših stranaka poduža je priča. Još jedan bivši sportista, košarkaš Sejo Bukva je dres DF-a zamijenio onim NiP-a.

Tarik Stambolić u Narod i pravdu je došao iz SDA. Vijećnik je u Općinskom vijeću Ilidža. "Šestorka" ga je imenovala u Upravni odbor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja u Sarajevu. Almedin Miladin, vijećnik u Općinskom Vijeću Stari Grad i Gradskom vijeću Grada Sarajeva, NiP-u je pristupio u aprilu 2019. Prije toga bio je član SDP-a i Unije socijaldemokrata. Zajedno sa Miladinom NiP-u je pristupio i Senad Alić, dugogodišnji potpredsjednik Općinskog odbora SDA Centar, bio je i direktor Porodičnog savjetovališta KS. Admir Smajić je travničku SDA zamijenio prelaskom kod Konakovića.

Zanimljivi su i transferi obavljeni u Unsko-sanskom kantonu. Ilda Alibegović je političku karijeru počela u bihaćkom SDP-u, a onda su u stilu fudbalera, uslijedili angažmani u SBB-u, Građanskom savezu i A-SDA i POMAK-u, čiji je bila kandidat na izborima 2018. godine. Odnedavno je u NiP-u. POMAK su napustili i gradski vijećnici u Bihaću Sanel Havić i Dinko Bećirspahić te pristupili NiP-u. 

Agan Bunić, nekadašnji predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona, bio je SDA-ov načelnik Bužima, potom SBB-ova nada u Krajini, da bi se nakon objavljivanja eksplicitnih snimaka na PornHubu, za koje su pojedini mediji tvrdili da je na njima Bunić, a on tvrdio da je sve podvala i montaža, obreo u Konakovićevom NiP-u. Zajedno s njim iz SBB-a u NiP prešli su i zastupnica u USK Ifeta Kadić, ministar za boračka pitanja Ermin Zulić te još nekoliko dotadašnjih članova SBB-a:  vijećnici u Općinskom vijeću Bužim Hasan Hilić, Rifet Šahinović, Nezir Tahić i Hašim Livaković, vijećnici u Općinskom vijeću Velike Kladuše Agan Kekić, Damir Jušić i Jasminka Mujkić te Samir Jašaragić, vijećnik u Općinskom vijeću Bosanska Krupa.

U Kantonu Sarajevo, osim stranačkog vrha NiP-a, među preletačima su i Toni Vukadin, nekada član SDA u Općini Novo Sarajevo i Gradskom vijeću. Onaj što je išao na poligraf prije nekoliko godina kako bi dokazao da ne radi protiv SDA. Nakon prelaska u NiP Vukadin je dobio i posao u Studentskom centru u Srajevu. 

Goran Akšamija, zastupnik u Parlamentu FBiH, je nakon DF-a i Nezavisnog bloka odlučio da će najbolje dokazati u NiP-u. Sudbina je htjela da mu baš nakon "prelijetanja" u NiP supruga dobije posao u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

Nermin Muzur je bio šef Kluba vijećnika SDA u Općini Ilidža prije nego je "preletio" u NiP.  Sada je zastupnik u Parlamentu FBiH, a zahvaljući NiP-u bio je i na čelu Turističke zajednice KS  te akter afere - raspodjela oko 700.000 KMMersiha Mehmedagić, također je odgovorno lice kada je u pitanju regularnost dodjele tog novca. Članica je Naroda i pravde. Konakovićevoj stranci se pridružila nakon što je u Skupštini KS djelovala kao samostalna zastupnica. Prethodno je skinula DF-ov dres. Mehmedagić se skrasila u Turističkoj zajednici. Dženana Hadžimahmutović je nekadašnja vijećnica SBB-a u Novom Sarajevu, a sada NiP-ova nada. 

Mirsad Pindžo je preletač-veteran. Bio je član Općinskog vijeća Trnovo i Skupštine KS. Prije nego je pristupio NiP-u, čije je kandidat bio na prošlim izborima za Parlament FBiH, Pindžo je bio SBiH-ov, SDA-ov, DF-ov, kratko je bio i u Nezavisnom bloku Senada Šepića, da bi se za sada skrasio u NiP-u. Valjda nismo zaboravili nabrojati neku stranku u kojoj je eventualno bio. U NiP-u mu uopće ne ide loše. Dobio je poziciju direktora Javne ustanove Odgojni centar Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Konaković se "pojačao" Kitićem: Najavio promjene sa rekorderom u broju promijenjenih stranaka

Pindži za sada može parirati Esad Kitić, aktuelni vijećnik u Gradskom vijeću Živinice. Promijenio je Kitić do sada pet stranaka, s desna na lijevo, obišao sve, napravio punu krug. Konaković se "pojačao" Kitićem prije nekoliko dana, ali to je malo duža priča pa preporučujemo da je cijelu pročitate. 

Haris Bašić, prije nego je postao NiP-ovac i sada već bivši ministar u KS, igrao je za SDA tim. Bio je savjetnik u Kabinetu Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH, a zahvaljujući toj liniji i ambasador BiH u Danskoj. Sanjao je da će postati zastupnik u Parlamentu BiH kada ga je NiP stavio na svoju izbornu listu. Od svega je postao samo bivši savjetnik, ambasador, ministar..., ali ipak najpoznatiji po sada već čuvenoj priči o "vaskrsenju nane".  Na kojoj će on funkciji "vaskrsnuti" u narednom periodu, vidjet ćemo. 

Ovo svakako nije kompletan spisak preletača u Narod i pravdu iz drugih stranaka, kao ni konačan spisak dokaza Konakovićevih riječi - nema štele, nema uhljebljavanja. Mogli bismo ih nabrojati bar još duplo ovoliko. Za očekivati je da će ih biti još koji će za svoje buduće putovanje u politici odabrati Konakovićev "Preletačević tours". 

Prelasci iz jedne u drugu stranku, a u nekim slučajevima i treću, četvrtu, petu..., redovno u pozadini kriju motive lične prirode - ostvarivanje ličnih benefita. Angažman u cilju općeg dobra s tim nemaju baš nikakve veze.  Shodno tome, zaključak o djelovanju na politilčkoj sceni NiP-a, prepunog preletača, sam se nameće. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.