Prelazak na zdravu prehranu može pomoći izvući ljude i ralja depresije i to u manje od mjesec, pokazala je najnovija studija. Australski naučnici sa Univerziteta Macquarie proveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 76 ljudi u dobi od 17 do 35 godina.

Unutarnji stres

Svi sudionici su pokazivali simptome depresije, a njihova prehrana se u većem dijelu sastojala od procesuirane hrane, šećera i zasićenih masnoća. Naučnici su im dali zadatak da konzumiraju više voća, povrća, ribe i mesa te im se, kažu, raspoloženje u manje od tri sedmice poboljšalo.

Ova studija posljednja je u nizu koja je povezala uravnoteženu i zdravu prehranu s poboljšanim mentalnim zdravljem.

Promjena prehrane

Na početku studije svi volonteri su ispunili detaljne upitnike o svom raspoloženju i unosu hrane. Svi su postigli sedam ili više bodova na ljestvici depresije i stresa - što je znak ozbiljne depresije. Volonteri su također konzumirali velike količine rafiniranih ugljikohidrata, zasićenih masti i šećera.

Istraživači su zatim nasumično podijelili sudionike u dvije skupine - "promjena prehrane" i "uobičajena prehrana". Obje grupe sudionika i dalje su uzimale antidepresive.
Onima u grupi za promjenu prehrane rečeno je da jedu pet porcija povrća i dva ili tri komada voća svaki dan. Isti volonteri dobili su upute da smanje unos rafiniranih ugljikohidrata, šećera, masti i prerađene hrane. Drugoj grupi rečeno je da nastave jesti kao što su i prije te im nisu davali savjete o dijeti.

Pozitivni rezultati

Nakon tri sedmice sudionici koji su promijenili način prehrane opazili su da im je prosječni rezultat depresije opao sa 7,2 na 4,4 - što se smatra zdravom brojkom. Grupa je također primijetila da im je razina anksioznosti pala s 6,3 na 3,4, a stres je opao sa 7,7 na 4,8, otkrili su rezultati.

Druga grupa vidjela je kako su njihovi rezultati depresije i stresa ostali potpuno isti. Rezultati su objavljeni u časopisu PLOS ONE.