open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci tvrde
Prekratko tuširanje nije dobro za zdravlje
Iako se neki vole tuširati satima i uživaju u osjećaju tople vode na koži, postoje oni koji vole kratke tuševe i jedva čekaju izaći iz kade.
10.09.2021. u 22:01
get url
text

Međutim, ako vaše tuširanje traje kraće od pet minuta, ne perete se dovoljno, tvrde stručnjaci.

- Tuširanje kraće od pet minuta nije dovoljno dugo za čišćenje vašeg tijela i može uzrokovati bakterijske ili gljivične infekcije - objašnjavaju stručnjaci te dodaju kako su nedavna istraživanja pokazala kako se većina ljudi ne tušira svakodnevno.

Kako prenosi Daily Star, za pravilno tuširanje potrebno je oko osam do 10 minuta, što je obično dovoljno za čišćenje i hidrataciju kože. Također je otkriveno da predugo tuširanje može koži oduzeti njena prirodna ulja i uzrokovati sušenje.

Osim dužine tuširanja, stručnjaci kažu kako je važno prati svako područje tijela, a za pravilnu higijenu preporučuju redovito pranje svakog dijela pod tušem kako bi se spriječile klice, uz napomenu da, ako se stopala ne čiste pravilno, može doći do gljivičnih infekcija. I ne samo to, vrući tuševi mogli bi nanijeti više štete nego koristi.

- Izbjegavajte tuširanje u prevrućoj vodi, jer to može dovesti do suhe kože i upala. Odlučite se umjesto za mlaki tuš jer hladna voda pomaže za fizičko i psihičko zdravlje - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.