open-navfaktor-logo
search
Street Arts Festival
Prekrasni murali uljepšali mostarske zgrade i ulice
Uprkos pandemiji koronavirusa, tradicionalni "Street Arts Festival" i ove godine održava se u Mostaru.
15.09.2020. u 11:49
get url
text

Deveto ljeto zaredom okupila se ekipa eminentnih umjetnika, koji su i ovog puta zajedno s entuzijastima i volonterima napravili novu galeriju na otvorenom. Novi murali ukrasili su zidove objekata u Šantićevoj, Vukovarskoj, Radićevoj i Titovoj ulici, zatim u naseljima Tekija, Bijeli brijeg te na zgradama Tekstilne i Ekonomske škole, Centra "Los Rosales" i Hrvatskog narodnog kazališta.

U sklopu festivala nastavljena je i urbana revitalizacija Partizanovog igrališta u blizini stare jezgre grada, koje bi nakon dugo vremena trebalo postati jedno od glavnih okupljališta za mlade Mostara.

- Okupili smo priznate umjetnike iz zemlje i regiona, napravivši konceptualnu priču koja je iznjedrila kvalitet i oplemenjivanje javnih prostora, i to ne samo oronulih fasada. Festival je na naše zadovoljstvo i ovog puta donio posebnu energiju u grad. Ovo je zaista trebalo Mostaru, potvrđujući da umjetnost oplemenjuje, oživljava i tjera da mislimo o sebi na drugi način - kazala je organizatorica Festivala Marina Đapić.

{$galerijaFotografija}

Učestvovalo je 30 umjetnika, koji su naslikali 20 murala na različitim lokacijama u gradu.

- Ni sami još nismo svjesni koliko smo uradili i koliko je kvalitetno i vrijedno pažnje to što je urađeno. Sve ovo doprinosi kompletnoj društvenoj zajednici, afirmirajući istovremeno umjetnike i donoseći nova prijateljstva, a moram spomenuti i veliku podršku sugrađana. Sretna sam, također, što smo animirali mlade sugrađane koji su uzeli učešće u organizaciji, što je još jedan važan detalj ovogodišnjeg Stret Artsa. Važno nam je da dio projekta budu i mladi, koji na taj način grade sebe i daju doprinos razvoju umjetničke scene u gradu u kojem žive - dodala je Đapić.

Koncept i program ovog puta organizirani su u skladu s epidemiološkim mjerama. Festival će zvanično biti zatvoren u subotu, a organizatori nove aktivnosti planiraju već u oktobru.

Murali u Mostaru - 15. 9. 2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.