open-navfaktor-logo
search
Zavod za javno zdravstvo
Preko Svjetske zdravstvene organizacije nabavljeno 1.000 testova na koronavirus
Nakon što su u Banjoj Luci, zabilježeni prvi slučajevi oboljelih od koronavirusa, u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine su nam kazali da do ovog trenutka u Federaciji nema oboljelih od koronavirusa.
05.03.2020. u 14:24
get url
text
Koronavirus, ilustracija

U našoj zemlji do sada je preko Svjetske zdravstvene organizacije nabavljeno 1.000 testova iz Njemačke.

- Za sada u Federaciji BiH nemamo zabilježenih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Mi imamo na raspolanju 500 testova na koronavirus za Federaciju Bosne i Hercegovine i isto toliko za Republiku Srpsku. U Federaciji BiH testiranje se radi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u njihovom mikrobiološkom laboratoriju. U RS-u u Kliničkom centru u Banjoj Luci. Testovi su iz Njemačke. Moram kazati da i klinički centri imaju određen broj testova na koronavirus koji su nabavili - kazala nam je Maja Kojović, portparol Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Na pitanje ko odlučuje da li će se neka osoba testirati na koronavirus ili ne, Kojović kaže da se to određuje prema epidemiološkoj i medicinskoj indikaciji.

- Mora se poklopiti da osobe imaju simptome, a da su u proteklih 14 dana, ili boravili u ugroženom području, ili bili u kontaktu sa potvrđenim slučajem. Još jednom apelujemo na građane da prate preporuke opšte higijene. To je obavezno. Kihanje u maramicu, propisano odlaganje maramice, često pranje ruku sapunom i vodom minimalno  20 sekundi. Izbjegavanje okupljanja, socijalna distanca od minimalno jedan metar - rekla je Kojović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.