Produženje pritvora predloženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponovno počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

VEZANI TEKST - Detalji akcije "Sky": Finale ranijih operacija, zadat ozbiljan udarac narkomafiji

- Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i terete se da su djelujući kao organizirana kriminalna grupa, organizirali i realizirali više kamionskih transporta opojne droge marihuana, sa područja Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU-a, a radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi. Provođenjem istrage Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provođenje zakona u BiH i zemljama regiona, dokumentirale su transporte više stotina kilograma ove opojne droge, te su u organiziranim akcijama izvršena presretanja, pronalazak i zaplijene velike količine opojne droge - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete da su počinjenjem krivičnih djela djela ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 2,5 miliona KM.