open-navfaktor-logo
search
Podaci UIO
Prekida se proizvodnja cigareta u BiH
Prvi put od uspostave evidencija akciznih markica, u skladu sa zahtjevima novog Zakona o akcizama 2009. godine, desilo se da nije preuzeta niti jedna akcizna markica za domaće cigarete, navodi se u posljenjem, junskom biltenu Uprave za indirektno oporezivanje.  
30.06.2020. u 11:12
get url
text

- To ukazuje na zaključak da se ne planira domaća proizvodnja cigareta, barem ne u narednom razdoblju. Ostaje pitanje da li je ta poslovna odluka samo uvod u potpuno gašenje domaće duhanske industrije u Sarajevu ili je privremena zbog otežanog poslovanja u BiH zbog koronavirusa – navode iz UIO-a

Inače, prihodi od akciza na duhanske prerađevine su u aprilu su zabilježili rast od 8,4 posto, čime je nastavljen pozitivan trend rasta od februara.

S obzirom na okolnosti iznenađuje rast prihoda od akciza na duhan, tim više što se akcize uplaćuju na JR UIO unaprijed, prije samog prometa i potrošnje.

Budući da se radi o nekolicini velikih svjetskih duhanskih kompanija moglo bi se zaključiti da očekuju rast potrošnje cigareta i duhana i u vrijeme pandemije.

U cjelini, na nivou četiri mjeseca od strane duhanskih kompanija preuzeto je 5,8 posto više akciznih markica za cigarete nego u istom periodu 2019, iako su maloprodajne cijene cigareta povećane početkom godine, objavio je Biznisinfo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.