open-navfaktor-logo
search
Široki - Sarajevo
Prekid na Pecari, šta slijedi: Prvo sjednica Takmičarske, a onda Disciplinske komisije FSBiH
Nakon što su sa tribina stadiona Pecara, pogođena dva igrača Hamza Čataković i Amer Dupovac, utakmica NK Široki Brijeg - FK Sarajevo je prekinuta pri rezultatu 2:0 NK Široki Brijeg.
14.05.2022. u 20:14
get url
text

Prvi potez nakon nemilih scena mora napraviti Takmičarska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Ona je ta koja će donijeti odluku o ishodu meča. Mnogo toga je nejasno poslije incidenata u Širokom Brijegu. Prvo, šta se poslije prekida događalo u "kriznoj sobi" na sastanku službenih lica i predstavnika dva kluba. Da li je odlučeno da se meč nastavi. Prema svemu sudeći jeste, jer Sarajevo je saopćilo da je Bordo tim odlučio da se neće vraćati na teren. Mnogo toga, dakle, zavisi od izvještaja sudije i delegata.

Poslije toga slijedi zasjedanje Disciplinske komisije, koja će odlučivati o eventualnim kaznama. 

VEZANI TEKST - Divljanje u Širokom Brijegu: Čataković i Dupovac pogođeni s tribina, fudbaleri Sarajeva odbili završiti utakmicu
 

O naredima na stadionu govori član 59 Disciplinskog pravilnika FSBiH.

- Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen:

a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM,
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje
500 KM.

- Ako se prekršaj iz st. 1 ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, bit će kažnjen:

a) klub, oduzimanjem od tri do devet bodova, odnosno od tri do devet negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM,
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne godine do dvije godine.

- Ako su neredi poprimili veću masovnost i prozrokovali takvu materijalnu štetu pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene
kazne iz st. 1 i 2, ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledaocima ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja i to, u oba slučaja od dvije do šest utakmica.

- Organ koji rukovodi takmičenjem može suspendovati stadion na kojem su se desili neredi dok se u propisanom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.

- Fizički napad gledalaca na igrače, stručna, tehnička i službena lica utakmice, smatra se težim prekršajem.

. Ukoliko se utvrdi da je za nerede kriv gostujući klub ili njegovi navijači, primjenjuju se odredbe iz stava 1 i 2. ovog člana u granicama svoje odgovornosti.

O prekidu utakmice od strane tima govori član 61. Disciplinskog pravilnika FSBiH.

- Ako je tim za vrijeme utakmice prouzrokovao nerede zbog kojih je utakmica prekinuta ili je napustio teren za igru pa utakmica nije nastavljena, klub će biti kažnjen
oduzimanjem od tri do šest bodova i novčanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.