Odvojenim sastancima delegacije SDP-a sa predstavnicima Naše stranke i DF-a, zvanično će početi pregovori o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu. Faktoru je danas potvrđeno da će se delagacije obje stranke odazvati pozivu koji je došao iz Kantonalnog odbora SDP-a.

U Skupštini TK SDP ima deset mandata, SDA devet, PDA sedam, DF tri, dok SBB, Naša stranka i Stranka za BiH imaju po dva.

Prije početka pregovora u SDP-u u rekli da će razgovarati sa svim strankama koje su parlamentarne u kantonu, dok su iz SDA poručili da su otvoreni za saradnju sa svima osim s PDA.

Pred početak pregovora o formiranju vlasti nisu nebitni ni stavovi četiri stranke sa manjim brojem glasova, a prva od njih će za pregovarački sto Naša stranka.

- Odazvat ćemo se pozivu SDP-a, a naš stav je jasan. Želimo koaliciju građanskih stranaka bez SDA i PDA. To bi značilo 19 ruku u Skupštini TK i po meni jednu stabilnu većinu. Treba usaglasiti jasan program i ciljeve, ali za nas je ovo jedina prihvatljiva opcija kada je u pitanju ulazak u vlast - kaže Selim Bešlagić, nosilac liste Naše stranke za Skupštinu TK.

U DF-u saznajemo da će sutra biti održana sjednica Kantonalnog odbora ove stranke, na kojoj će biti imenovani članovi delegacije koja će na pregovore s SDP-om. Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić danas se nije javljao na telefon, ali napomenimo da je, nakon što je postalo izvijesno da će DF biti parlamentarana u TK, Begić izjavio da njegova partija neće u koaliciju sa SDA i PDA.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Bahrudin Hadžiefendić rekao je za Faktor da u njegovu stranku još nije došao niti jedan zvaničan poziv za pregovore. Naglasio je, također, da je stav Centrale SBB-a da će razgovarati sa svim strankama osim SDA.

Predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Besim Imamović, trenutno se nalazi van BiH, a za Faktor je kratko prokomentirao da je bilo kontakata s drugim strankama oko sastanaka, ali da još ništa nije zakazano.

Kontaktirali smo i Elzinu Pirić iz PDA sa upitom da li je njena stranka dobila bilo kakav poziv za pregovore oko formiranja vlasti, ali je ona rekla da nema komentar.