Pregled stanja u mrtvačnicama širom BiH dao 115 novih identiteta

objavljeno: 08.02.2018. u 19:36

Pregled stanja u 12 mrtvačnica na području Bosne i Hercegovine, koji je trajao pet godina je završen, potvrdila nam je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta nestalih osoba BiH.

Rezultat su 115 novih identiteta, dok je 2.000 posmrtnih ostataka ostalo neidentificirano.

- Razlozi zbog kojih tih 2.000 posmrtnih ostataka nije identificirano su višestruki. Negdje je to nedostatak krvi jer postoje slučajevi gdje su ubijene kompletne porodice i nije imao ko dati krv za identifikaciju. Ili, gdje ubijena osoba nije imala bližih srodnika, pa ni tu nije imao ko dati krv. Postoje i slučajevi koji nisu iz mandata Instituta, odnosno, nisu iz proteklog rata, već je riječ o žrtvama koje su ili iz ranijih ratova sa ovih prostora, ili su kosti pronađene usljed traganja za posmrtnim ostacima iz ovog rata. Također, jedan od razloga ovako velikog broja neidentificiranih posmrtnih ostataka, su moguće greške pri klasičnoj metodi, odnosno metodi identifikacije na temelju prepoznavanja - govori nam Čengić.

Podsjeća da se klasična metoda prepoznavanja koristila do 2001. godine.

- Ta metoda je pouzdana ako se koristi neposredno nakon smrti, ali ako se primjenjuje nekoliko godina nakon smrti, onda postoji mogućnost da je došlo do greške. Tada izaziva dvostruki problem. S jedne strane imate porodice koje su ukopale posmrtne ostatke misleći na se radi o njihovim najbližim, a s druge strane su oni koji tragaju za najbližim, a ne mogu ih pronaći jer su već ukopani pod pogrešnim imenom i prezimenom. Ovo se može otkloniti ukoliko osobe daju krv za DNK analizu. Klasično identificiranih je 8.129 - rekla nam je Čengić.

Objašnjava da za one koji ni pregledom mrtvačnica nisu identificirani, postoji ideja, da se nekada ukopaju na nekim sudskim parcelama pod istim onim oznakama, pod kojima danas leže na policama mrtvačnica. Ukoliko bi došlo do DNK podudaranja, uradila bi se reekshumacija.