open-navfaktor-logo
search
Međunarodni festival
Predstavom Psi(hopate) otvorena Mostarska liska
Dvadeseto izdanje Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska otvoreno je večeras u Narodnom pozorištu Mostar (NPM) premijernom izvedbom predstave Psi(hopate), prema motivima teksta Eve Kamčevske "Ostani uspravan i hodaj graciozno", u režiji Zorana Rakočevića, a nastale u produkciji NPM-a.
19.05.2023. u 22:32
get url
text
Mostarska liska

{$galerijaFotografija}

- To je zanimljiv komad koji smo radili u neobičnom, estetiziranom maniru, kada govorimo o stilu i žanru predstave te vizuelnom identitetu s jedne strane, i s druge strane to je tekst koji nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti.

Otuđenje ljudi jednih od drugih zašto okrivljujemo globalni sistem, neoliberalni potrošački kapitalizam, ritam koji nam je nametnula trka za novcem i moći, koji se krije, a uništio nam je ono najvrijednije, a to je jaka srednja klasa (…) - istaknuo je u osvrtu predstave njen režiser Zoran Rakočević.

Po njegovim riječima, moglo bi se reći da je to "farsa o čovjeku koji želi da se otrijezni od diktata potrošačke ideologije i sveukupnog šunda koji nam se uvukao u logiku poimanja stvarnosti".

- Glavni junak Goce, kojeg igra prvak drame NPM Saša Oručević, prolazi kroz apsurdostičku metamorfozu u kojoj sistem, odnosno sistem mišljenja, vidi državni udar – pojasnio je Rakočević.

Dramaturgiju potpisuje Emina Kovačević, scenografiju i kostimografiju Armin Ćosić, a muzički aranžman Atilla Aksoj.

U predstavi igraju: Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj i Lejla Pajić.

Inače, na ovogodišnjem izdanju Mostarske liske publika će imati priliku pogledati sedam predstava komedijskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Mostarska liska 19.05.2023.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.