open-navfaktor-logo
search
Završen sastanak
Predstavnici šest stranaka u KS verificirali 29 principa, pred novinarima ništa o foteljama
Učesnici sastanka dogovorili su i to da će njihov naredni sastanak biti u petak, kada će se raspravljati o budžetu Kantona Sarajevo
13.11.2018. u 11:41
get url
text

Predstavnici Naše stranke, SDP-a, DF-a, Nezavisne bh. liste, SBB-a, te Naroda i pravde koji su se danas okupili kako bi razgovarali o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, složili su se da će verificirati Nacrt principa kojeg su radne grupe ranije pripremile i usaglasile, a na kojim će počivati politika koalicije ovih stranaka u budućem mandatu.

Naglasili su da su svi načelno složni sa usaglašenim Nacrtom sa 29 principa, iako će, kako su rekli, on još biti podložan nekim manjim promjenama. Dogovorili su također da će do 16. novembra biti završen i dokument sa mjerama, kojih ima oko 250.

- Termin je 16. novembar, da se obrade sve mjere koje će biti dio našeg zajedničkog dokumenta. To su mjere i principi buduće skupštinske većine u Skupštini Kantona Sarajevo, za mandat od 2018. do 2022. godine - kazao je predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

Učesnici sastanka dogovorili su i to da će se na narednom sastanku koji će biti održan u ponedjeljak, raspravljati o budžetu Kantona Sarajevo.

- Dogovoreno je formiranje timova za praćenje aktivnosti donošenja budžeta KS, te prijedloga njegovog usklađivanja sa usaglašenim principim i mjerama nove skupštinske većine. Budžet će zaista biti prilika i slika da se politike i mjere koje usvoji nova skupštinska većina ogledaju u onome što mi smatramo bitnim za građane Kantona Sarajevo – kazao je Konaković.

Učesnici sastanka su također konstatovali da su svi konkursi koji su raspisani nakon zaključka Skupštine KS koji zabranjuje zapošlavanje u javnom sektoru nelegalni, te su takvo ponašanje aktuelne Vlade KS osudili. 

- Šaljemo jasnu poruku da neće biti planirana sredstva u budžetu za one koji nakon usvajanja ovog zaključka budu eventualno primljeni, a ova Vlada očigledno krši taj zaključak. Protiv onih koji su prekršili ove mjere bit će poduzete krivične prijave - kazao je Konaković.

Predstavnici šest političkih stranaka uputili su i pritužbe na račun CIK-a.

- Izražavamo nezadovoljsto radom CIK-a, koja do danas nije dostavila certifikate Skupštini KS, kako bi Skupština konstituirajuća bila zakazana u rokovima predviđenim poslovnikom. Prošla je cijela sedmica, a Skupština KS nema certifikate, čime se probija ovaj predviđeni rok održavanja prve konstituirajuće sjednice. Zabrinuti smo i pozivamo CIK da radi svoj posao u zakonom predviđenim rokovima - poručio je Elmedin Konaković.

Na rad CIK-a požalio se i Damir Mašić iz SDP-a.

- Ukoliko su certifikati u Skupštini TK spremni, ne znam zašto nisu u Kantonu Sarajevo. U Skupštini TK sutra će biti podijeljeni certifikati, pa ja ne mogu da se otmem utisku da očigledno ima nešto drugo što je u pozadini. Mislim da bismo mi, bez obzira na to što taj proces od strane CIK-a nije spreman, trebali da tražimo od CIK-a da se Skupština KS tretira isto kao i ostale skupštine u drugim kantonima, jer ovo ne miriše na dobro i ne možemo sjediti skrštenih ruku i čekati – kazao je Damir Mašić.

Mašić je također naglasio, da je SDP  i više nego zadovoljan dinamikom kojom se proces pregovora ovih stranaka odvija.

- Iako je nekima izgledalo da će možda ovdje biti više priče o kadrovskim rješenjima, resorima i tako dalje duboko smo posvećeni programskim mjerima i principima, onome što treba da bude temelj za vrlo progresivnu skupštinsku većinu i vladu – naveo je Mašić, dodavši da to nije prioritet, već je prioritet ovih stranaka promjena političke paradigme.

I predstavnici ostalih stranaka naglasili su kako su zadovoljni dosadašnjim tokom i dinamikom pregovora i principima i mjerama koje se ovih dana usaglašavaju, a na kojima će se upravo zasnivati njihovo djelovanje naredne četiri godine. 

Mirvad Kurić iz Saveza za bolju budućnost je rekao kako je do sada dogovoreno u skladu sa principima ove političke stranke. Zadovoljstvo tokom regovora je također izrazio Milan Dunović iz Demokratske fronte, te je ponovio stav da nije bilo priče o kadrovima.

- Resore nećemo posmatrati kao podijelu plijena, što je bio slučaj ranije. Postoji konsenzus da se preuzme politička odogovornost - rekao je Dunović.

Zadovoljni su i u Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi čiji je predstavnik, Nermin Pećanac kazao da "budžet neće više biti bankomat za pojedince i interesne grupe".

Učesnici sastanka razgovarali su i o saradnji na lokalnim nivoima, te naglasili da će se sada ipak fokusirati na saradnju na nivou Kantona Sarajevo, a tek potom na saradnji ovih političkih stranaka u općinskim vijećima. 

Na pitanje novinara da li se nakon ovog sastanka može reći da već postoji skupštinska većina učesnici sastanka su kazali da se o tome još pregovara. 

- Sve dok se ne formira Skupština KS, dok ne bude održana prva radna konstituirajuća sjednica na kojoj će biti izabrano rukovodstvo ne možemo reći da imamo novu skupštinsku većinu. Pregovaramo o njoj - poručio je Konaković dok je Edin Forto iz Naše stranke kazao: "Skupštinska većina nije formirana. Mogu se desiti razlike među nama u nastavku pregovora, ali je ohrabrujuće da smo postigli konsenzus u kratkom periodu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.