open-navfaktor-logo
search
Povodom 108. godišnjice
Predstavnici Merhameta posjetili kamp Lipa: Migrantima uručena pomoć u hrani i čistom vešu
Predsjednik Humanitarne organizacije Merhamet MDD Kenan Vrbanjac i direktori Merhametovih regionalnih odbora u BiH posjetili su danas migrante u kampu Lipa nadomak Bihaća te im podijelili pomoć u hrani i odjevnim predmetima.
18.02.2021. u 10:27
get url
text

Akcija je organizirana povodom 108. godišnjice Merhameta. Migranti su dobili dobili doručak, voće, donji veš, potkošulje i čarape.

Prema riječima predsjednika HO Merhamet MDD Kenana Vrbanjca, Merhamet, u kordinaciji sa Crvenim križom Unsko-sanskog kantona, redovno pomaže migrante u kampi Lipa.

- Današnjom akcijom i posjetom kampu Lipa željeli smo da radno obilježimo 108. godišnjicu od osnivanja Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet. Svi Merhametovi regionalni i osnovni odbori širom BiH tokom februara prigodnim akcijama obilježavaju ovu našu značajnu godišnjicu - kazao je Vrbanjac.

Predsjednik Merhameta naglasio je da je ova humanitarna organizacija, nakon najnovije eskalacije migrantskim krize u BiH, odnosno u Bihaću, do sada obezbijedila pomoć za imigrante u kampu Lipa u vrijednosti većoj od 100.000 KM.

Merhamet je u pomenutom periodu migrantima dijelio pomoć koja se sastojala od obroka, flaširane vode, sokova, čaja, hurmi, potom ćebadi, donjeg veša, potkošulja, čarapa, kišnih kabanica, astro-folija i sredstava za higijenu.

Vrbanjac je istakao da je Merhamet, inače, od početka migrantske krize u BiH uključen u pomaganje ovoj populaciji.

- Pripremom obroka, podjelom odjeće, obuće, ćebadi i higijenskih sredstava, Merhamet je pomagao migrantima u Unsko-sanskom kantonu, u Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Prije toga, dok migrantski val još nije bio zahvatio našu zemlju, pomagali smo migrante u Srbiji, čak i u Hrvatskoj. Isto tako, Merhamet je šest godina zaredom pomagao migrante i sirijske izbjeglice na tursko-sirijskoj granici za koje je do sada dopremio oko 700.000 kilograma kurbanskog mesa. Vrijednost te pomoći iznosila je više od 7 miliona KM - kazao je Vrbanjac.

Dodao je da će Merhamet, shodno svojim mogućnostima, i dalje pomagati migrantima,

- Naša obaveza i naša misija je brinuti o čovjeku u nevolji. Merhamet, kao najveća humanitarna organizacija u BiH, koja ima najjaču infrastrukturu, ne može ostati po strani i ignorirati problem sa migrantskom krizom u našoj zemlji. Ne možemo te ljude ostaviti da gladuju i da se smrzavaju. Stoga će im Merhamet pomagati shodno svojim mogućnostima. Ponovit ću, po ko zna koji put, da do sada od države i IOM-a nismo imali nikakvu pomoć, iako smo se obraćali ovoj međunarodnoj organizaciji. Svu pomoć migrantima do sada smo obezbijedili iz naših ličnih resursa, ali i zahvaljujući našim partnerima i donatorima - kazao je Vrbanjac.

Podsjetio je da Merhamet u svojih 30 kuhinja i njihovih punktova svakodnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana te da je briga o migrantima dodatni trošak za ovu humanitarnu organizaciju. Međutim, kako je zaključio, Merhamet neće odustati od pružanja pomoći nevoljnicima koji su trenutno utočište našli u našoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.