open-navfaktor-logo
search
Položili cvijeće
Predstavnici iz RS-a u Tuzli obilježili dan pogibije vojnika JNA
Predstavnici vlasti iz entiteta RS danas su na Brčanskoj Malti u Tuzli šetnjom, polaganjem cvijeća i služenjem parastosa obilježili 15. maj 1992. godine.
15.05.2022. u 12:22
get url
text

Danas se obilježava 30 godina od bitke na Brčanskoj Malti, poznatoj kao Tuzlanska kolona, u kojoj su branioci grada odbranili Tuzlu od agresora. Tog 15. maja 1992. godine rezervisti JNA i paravojne srpske snage prekršili su dogovor o povlačenju iz kasarne Husinska buna. Započela je pucnjava u kojoj su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane porazili neprijatelja.

Prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje, u sukobu na Brčanskoj Malti poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika JNA iz kolone.

VEZANI TEKST - Tuzla se prije 30 godina na Brčanskoj Malti odbranila od agresora

Ove godine su u Tuzlu stigli i preživjeli učesnici te bitke iz RS-a, kao i predstavnici vlasti u entitetu RS i članovi porodica stradalih vojnika JNA.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Duško Miunović koji je prisustvovao događaju u Tuzli, kazao je da su u Tuzli "pogaženi svi običaji ratovanja jer je kolona JNA napadnuta".

Učesnici skupa su organizovano stigli u Tuzlu iz Bijeljine, a cijeli događaj u Tuzli pratile su jake policijske snage MUP-a Tuzlanskog kantona. Nakon polaganja cvijeća i služenja parastosa, vratili su se u Bijeljinu, gdje će također biti služen parastos.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.