open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Predstavnici DF-a položili vijence žrtvama Grabovice, Crnog Vrha i Bradine
Zvaničnici Demokratske fronte položili cijeće na mjestima stradanja sva tri konstitutivna naroda u BiH
01.09.2018. u 10:34
get url
text
Delegacija Demokratske fronte položila vijence

Delegacija Demokratske fronte, na čelu s Predsjednikom Kantonalnog odbora DF-a HNK Branimirom Jukićem i Ahmedom Džuburom, položila je vijence na spomenike žrtvama rata u Grabovici, Crnom Vrhu i Bradini.

Iz DF-a ističu da Grabovica (općina Jablanica) i zločin nad pripadnicima hrvatskog naroda 7. i 8. septembra 1993., Crni vrh (općina Prozor) i zločin nad pripadnicima bošnjačkog naroda 31. jula 1993. godine, Bradina (općina Konjic) i zločin nad pripadnicima srpskog naroda 25. maja 1992. godine, spadaju u red najvećih zločina nad našim građanima, nad našim komšijama i nedužnim ljudima, od strane onih koji jesu naši, ali samo etnički ali ne moralno i etički.

Dodaju da ne žele i ne mogu zaboraviti to što se desilo, jer to nije ljudski i nije odgovorno ni prema žrtvama ni prema budućnosti naše djece.

Po Jukićevim riječima, ovo je javna gesta koja pokazuje civilizacijske vrijednosti za koje se Demokratska fronta zalaže.

- Sve žrtve su naše žrtve i ne postoji alibi ili ideologija koji mogu opravdavati ubijanje civila i nenaoružanih ljudi. Svaka krivica je individualna i postoje samo pojedinačni zločini i zločinačke politike, a ne sakrivanja iza kolektiva. Mislim da je elementarna ljudskost izraziti pijetet prema svim žrtvama i osuditi zločin, naročito ako je počinjen u ime nacije kojoj netko i sam pripada - rekao je Jukić.

Džubur je naglasio da civilizirani ljudi nikako ne mogu dijeliti zajedničke vrijednosti sa zločincima.

- Bilo koji zločinci, nisu naši zločinci. Nisu, jer sa njima ne dijelimo zajedničke vrijednosti. Ne određuje pripadnost bilo kojoj naciji zločinca, nego ga njegov čin određuje kao takvog. Samo oni koji sa zločincima dijele zajedničke vrijednosti, neke od njih mogu doživljavati kao svoje. Upravo na ovim mjestima želimo naglasiti tako očitu razliku između civilizacijskog i barbarskog pristupa prema čovjeku kao ljudskoj vrsti - rekao je Džubur.

U Demokratskoj fronti smatraju da je dužnost i obaveza svih nas koji danas živimo u Bosni i Hercegovini prema budućnim generacijama da se svi prvo osvrnemo u svoje dvorište i da ukažemo na one koji su uprljali obraz našeg naroda.

- Nastavit ćemo da se zalažemo za ideju građanske, demokratske, multietničke i evropske Bosne i Hercegovine jer se radi o civilizacijskim vrijednostima. Takve vrijednosti sa nama dijeli ogromna većina građana naše države - saopćeno je iz DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.