open-navfaktor-logo
search
Niz aktivnosti
Predstavljena nova web stranica Memorijalnog centra Srebrenica
Memorijalni centar Srebrenica je danas bio domaćin diskusije "Komunikacije i Memorijalni centar Srebrenica: Naučene lekcije" na kojoj su govorili Almasa Salihović, Mirela Osmanović i Nedim Jahić. Diskusija je bila prilika za razgovor o unapređenju digitalnih komunikacija, predstavljanje nove web-stranice, ali i perspektivama budućeg unapređenja aktivnosti podizanja svijesti o genocidu u Srebrenici.
03.07.2021. u 15:19
get url
text

- Zahvalni smo na saradnji koju ostvarujemo s medijima. Svakodnevno komuniciramo sa dvadesetak novinara i novinarki iz vodećih bosanskohercegovačkih medija, te su nam oni stalni oslonac kako bi se priča o Srebrenici čula dalje. Također, podigli smo nivo komunikacija i saradnje sa međunarodnim medijima, gdje im osiguravamo prevode, izvore informacija i kontakte. Zahvaljujući podršci BH Telecoma osnaženi su kapaciteti za pristup internetu u prostoru Memorijalnog centra, što značajno olakšava rad i komunikaciju, ali i viši nivo organizacije događaja koji se oslanjaju na online pristup i povezivanje sa svijetom. Jednostavno, da bi Memorijalni centar i Srebrenica bili tema kojom se bavimo tokom cijele godine izuzetno je značajno da realiziramo nove aktivnosti, te da istraživačkim radom i prenošenjem informacija stvaramo sadržaj koji će donijeti novost za javnost. Nadam se da je to prepoznato i da smo u tome postigli napredak - poručuje Almasa Salihović, portparol Memorijalnog centra Srebrenica.

U posljednjih godinu dana Memorijalni centar Srebrenica je bio domaćin bh. premijere filma "Quo vadis, Aida", pripremljeno je pet novih izložbenih postavki, a u toku je i značajna rekonstrukcija objekta. Uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz projekat "Istina, dijalog, budućnost" je realizirano nekoliko obuka tima Memorijalnog centra, a finalizirana je i nova verzija web-stranice.

- Imali smo čast, ali i veliku odgovornost da učestvujemo u projektu izrade nove web stranice Memorijalnog centra Srebrenica. Svjesni važnosti digitalnog formata, potrudili smo se napraviti web stranicu po najnovijim tehničkim standardima u cilju očuvanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te čuvanja istine i istraživanja zločina genocida - poručio je Emir Agić iz tima "LAMPA Studio" koji je realizirao dizajn i programsku postavku nove službene stranice Memorijalnog centra.

- Tim Fabrike nam je darovao novi vizuelni identitet. Na to se kasnije nadovezao vrijedni rad nekoliko grafičkih dizajnera sa kojima smo sarađivali, prije svega, Azrom Kadić, Dinom Hujićem i Ahmedom Hodžićem. Pripremljeno je nekoliko publikacija i materijala koji su baza za osnovne informacije našim posjetiocima. Naš tim na čelu sa Ahmedinom Đozićem i Redžepom Ustićem svakodnevno radi na video i foto materijalima koji su doprinijeli unapređenju naših komunikacija prema javnosti - dodaje Salihović.

Memorijalni centar Srebrenica je danas prisutan na svim relevantnim online platformama, a putem Zooma je u posljednjih godinu dana realizirano preko 40 različitih edukacijskih programa i razgovora. Prisutni su pozdravili učinjeni napredak, a najavljeni su i novi projekti koji će omogućiti jačanje kapaciteta ove institucije u oblasti komunikacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.