Nedjelja, 01.08.2021.
Sa večerašnje prezentacije
FOTO: Fena

Predstavljena 23 projekta za "Pametno Sarajevo"

Inicijativa Smart Sarajevo koja je večeras predstavljena u Vijećnici, ima veliki potencijal za poboljšanje kvalitete života građana i podršku razvoja urbane ekonomije grada, rečeno je na prezentaciji


Čak 23 projekata stigla su na javni poziv "Smart Sarajevo", a radi se o inicijativi koju su pokrenuli Grad Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekti koji su večeras u Vijećnici predstavljeni žiriju, ali i široj javnosti koja je mogla glasati za njih, tretiraju najvažnije izazove i potencijale koje su sami građani Sarajeva definirali kroz istraživanje provedeno u martu.

Prijedlog, koji sakupi najveći broj glasova, ući će u uži izbor, a fond za projekte iznosi oko 850.000 KM.

Inicijativa Smart Sarajevo ima veliki potencijal za poboljšanje kvalitete života građana i podršku razvoja urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja, istaknuto je večeras.

Stvaranje pametnijeg grada počinje razumijevanjem potreba i želja ljudi i pronalaženjem inovativnih rješenja i ideja koje bi pomogle u njihovom ispunjavanju.

Voditeljica ove inicijative u ime UNDP-a Marina Dimova kazala je Feni da je cijela ideja pokrenuta u decembru prošle godine, a za manje od godinu dana prezentirani su rezultate inicijative, a konkretni rezultati trebali bi biti vidljivi krajem godine.

Cilj je, dodaje, potaknuti interes, kreativnost, inovativnost svih segmenata društva kako bi se predložili i implementirali pilot projekti koji će dovesti do bolje kvalitete života građana i efikasnije javne uprave kroz korištenje novih tehnologija i inovacija.

Ovi projekti svojevrstan su odgovor inovatora na potrebe građana koji su kao tri najveća problema u Sarajevu izdvojili zagađenja zraka, javni gradski prijevoz i korupciju.

Jedan od projekata koji je večeras prezentiran je i onaj koji predlaže saobraćajnu traku za vozila koja prevoze više putnika te smart parking sistem koji bi omogućio dostavljanje informacija na vrijeme o slobodnim parking mjestima u gradu.

Nakon večerašnjeg glasanja publike i žirija bit će predloženi projekti za finalno rangiranje za koje je će u konačnici biti osigurana sredstva za njihovu implementaciju.

 

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh