Predstavljen roman "Tebi šega što se zovem Donald" Ahmeda Burića

objavljeno: 23.12.2017. u 16:11

U sarajevskoj knjižari Buybook sinoć je promovisan roman "Tebi šega što se zovem Donald?" autora Ahmeda Burića.

- Od objavljivanja pred ovogodišnji Bookstan do sinoćnje promocije prošlo je nepunih pola godine, a u prodaji je već drugo izdanje knjige. Od susreta sa stvarnim Donaldom do književnog Donalda prošlo je više od deset godina. Prve dvije priče koje je Ahmedu Buriću ispričao čovjek s Gorice koji govori konzervirani sarajevski jezik, autor je zapisao još 2005. Priče koje su kasnije nastajale pripadaju književnom Donaldu, a pričali su ih autorovi prijatelji, kojima se u posveti knjige i zahvaljuje, njima koji su preživjeli i znali ispričati- istakli sui z Buybooka.

U osnovi, "Tebi šega što se zovem Donald?" je roman o Sarajliji njemačkog porijekla koji se zatekao u ratu koji nije birao. Priča je to o svima nama, suštinskim i simboličkim gubitnicima kojima nije ostalo ništa više osim sjećanja i pomalo dostojanstva.

Na sinoćnoj promociji Ahmed Burić između ostalog je govorio o važnosti čuvanja duha grada i vremena u knjizi.

- Ono što je meni interesantno je pozicija nepouzdanog pripovjedača. Volim ljude koji znaju pričati priče u kafanama i trudim se cijeli život da sam takav. Zašto to ne prenijeti u literaturu? Jesu li tako radili najbolji? Pa ko sam ja da to ne uvažim- rekao je Ahmed Burić povodom romana koji može poslužiti kao sjajan predložak za djelo u drugoj formi, poput monodrame.

Jer, kako ističu iz Buybooka, ispisao je toliko "živo" portret svog glavnog junaka da i manje posvećen čitalac može jasno vizuelizirati atmosferu koju Donald svojom životnom pričom kreira.

Predstavljanjem romana "Tebi šega što se zovem Donald?" završene su Buybookove decembarske promocije.

- Pred nama je do kraja godine još i Noć knjige, odnosno Buybookov rođendan, kada će vrata knjižare biti otvorena od 9-24 sata. Buybookova izdanja 26. decembra moći će se kupiti s popustom od 50 posto, dok će knjige drugih izdavača biti snižene za 20 posto.
Noć knjige je prilika da se publika sretne s autorima, a rođendanska zabava počinje u 20 sati- naglasili sui z Buybooka.