Predstavljen lik i djelo Nikole Tesle u predstavi "Tesla anonimus" Filipa Šovagovića

objavljeno: 19.12.2017. u 14:48

Ansambl Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Hrvatske sinoć je na sceni Kamernog teatra 55 izveo komad "Tesla anonimus" autora i reditelja Filipa Šovagovića, predstavljajući se sarajevskoj publici u okviru Festivala "Dani Jurislava Korenića".

Predstava je posvećena liku, a ponajviše djelu jednog od najvećih umova civilizacije Nikoli Tesli, izumitelju čiji je trag za sve vijekove ostao neizbrisiv u putovanju ljudske vrste kroz vrijeme. Njegovi izumi, oni svijetu objavljeni, postali su sastavni dio svakodnevnice bez da se o njima više i promišlja, ali se o tom geniju iz Smiljana vežu i mnoge informacije o otkrićima koja ostaše sakrivena ili neobjavljena.

Iako su Teslini izumi imali za cilj poboljšanje kvalitete života svakog čovjeka, ovaj komad postavlja i pitanje koliko su neki od njih završili u "pogrešnim rukama", u cilju čistog profita i nauštrb civilizacije.

Priču o Nikoli Tesli reditelj Šovagović pruža od njegova djetinjstva, kroz prikaz likova oca, majke i brata te njihova odnosa, do posljednjih dana života tog samotnjaka čijoj su zadnjoj deceniji života radost donosili jedino golubovi. Brojne specifične osobenosti njegova karaktera, poput straha od bakterija, hronične nesanice i potpunog otklona od žena, utkane su u glumačkoj izvedbi čineći cijelu priču detaljnijom.

Uloge, čije je kreacije publika nagradila višeminutnim aplauzom i vraćanjem na bis, ostvarili su Marko Petrić, Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa.

Scenografkinja je Veronika Radman, a kostimografkinja Marita Ćopo. Sinoćnja izvedba bila je ujedno i prva na bh. teatarskoj sceni s audio deskripcijom za slijepe osobe.