open-navfaktor-logo
search
Ponos Mostara
Predstavljanje knjige o FK Velež: Priča o 100 godina mostarskih Rođenih
U utorak 17. maja u Mostaru će biti održano predstavljanje knjige Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih.
16.05.2022. u 14:46
get url
text

Autor je novinar Saša Ibrulj, a knjiga predstavlja retrospektivu rada Veleža kroz njegovu historiju - od preduvjeta i razloga za njegovo osnivanje u junu 1922, preko burnih 1920-ih i 1930-ih, Drugog svjetskog rata i uspona nakon njegovog završetka, zlatnih generacija koje su bile u vrhu jugoslavenskog fudbala, pa sve do ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, njihovih posljedica za klub, ali i uspona Rođenih u posljednjih nekoliko godina.

- Pokušao sam na jedno mjesto sakupiti sve ono što je važno u historiji ovog kluba i to staviti u kontekst historije Mostara i BiH, odnosno uporedog razvoja grada i kluba koji je iz njega izrastao - objašnjava autor Saša Ibrulj, dodavši:

- Za razliku od klasičnih monografija kojima se obilježavaju ovakve godišnjice, ovdje ne dominiraju fotografije, kojih uopće nema, niti statistički podaci, kojih ima mnogo, ali zapravo služe kako bi ilustrovali ono najvažnije, a to je priča o razvoju kluba kroz različite vremenske epohe.

O Veležu se oduvijek pisalo i govorilo jako puno, ali ono što me oduvijek mučilo je to što je, zbog objektivnih razloga i činjenice da je klupska arhiva uništavana više puta, klupska historija imala rupe i periode koji se gotovo nisu ni spominjali. Pokušao sam posvetiti jednaku pažnju, koliko je to bilo moguće, poznatim zlatnim generacijama koje su osvajale trofeje i igrale u Evropi, koliko i onima od prije Drugog svjetskog rata, po njegovom samom završetku ili nakon nezavisnosti BiH.

Individualne priče svakog igrača, svake generacije i svakog navijača jesu važne, i neke od njih su odavno poznate, ali su one za ovu knjigu važne isključivo jer stvaraju zajedničku priču, onu o Veležu.

Pored autora, na predstavljanju i otvorenoj panel diskusiji na temu "Velež - jučer, danas, sutra" će učestvovati i legendarni fudbaler Veleža Džemal Hadžiabdić, povijesničar Dragan Markovina, književnik Marko Tomaš, te direktor FK Velež Džemil Šoše.

Predstavljanje knjige Velež: 100 godina mostarskih Rođenih bit će održano u mostarskom Centru za kulturu u utorak, 17. maja, s početkom u 19 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.