open-navfaktor-logo
search
Najaktuelnije teme
Predstavljamo program i govornike konferencije Dani osiguranja u BiH
Dani osiguranja u BiH, najveća je konferencija osiguravajuće struke u našoj zemlji. Ove godine se održava 29. i 30. septembra u Hotelu Hills u Sarajevu.
06.09.2022. u 15:57
get url
text
Dani osiguranja u BiH

Organizator ovog prestižnog događaja, Udruženje društava za osiguranje u FBiH, na jednom mjesto okupit će sve važne sudionike ove industrije. Program koji je pripremljen obuhvaća u ovom trenutku najaktuelnije teme koje će unaprijediti rad i omogućiti ovoj djelatnosti da se razvija, te da se brže i lakše prilagodi novim potrebama korisnika usluga osiguranja.

Konferenciju će otvoriti Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora UDO FBiH i predsjednik Uprave Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo. Nakon pozdravnih govora, prvi blok počinje sa ključnim podacima koji se odnose na Pregled tržišta osiguranja - stanje i perspektive, s kojim će nas upoznati Ivan Luburić, direktor Agencije za nadzor osiguranja FBiH. Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, govorit će o temi Osiguranje u novoj ekonomskoj situaciji. U prvom dijelu konferencije o Promjenama regulatornog okvira i aktuelnostima na tržištu osiguranja u EU, upoznat će nas Michael Brandstetter, predstavnik Austrijskog udruženja osiguravatelja (Austrian Insurance Association - VVO). 

Nakon pojedinačnih predavanja u prvom dijelu uslijedit će zanimljiva panel-diskusija: Izazovi na tržištu osiguranja u BiH. Sudionici ovog panela su Marina Miočić Hamidović, predsjednica Uprave Adriatic osiguranje d.d. Sarajevo, Fikret Hodžić, predsjednik Uprave Grawe osiguranja d.d. Sarajevo, Edib Galijatović, direktor Triglav osiguranja d.d. Sarajevo i Senada Olević, direktorica Uniqa osiguranje d.d. Sarajevo. Moderator panela je profesor dr. Željko Šain sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Po završetku panela, svoje izlaganje o temi Dvije godine primjene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju/prometu FBiH – problemi u praksi i moguća rješenja, održat će doc. dr. sc. Nikolina Maleta sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. 

Liberalizacijom osiguranja od autoodgovornosti u BiH  bavit će se doc. dr. sc. Jasmina Đokić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, dok će o Okvirnim kriterijima za utvrđivanje visine odštete iz Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju FBiH govoriti mr. sc. Vesna Lazić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Za prvi dan konferencije predviđena su još dvije interesantne panel-diskusije:

Prva će se baviti odnosom Banke i osiguranja - kanali prodaje, zajednički interesi i perspektiva finansijskog tržišta BiH, a sudionici su Berislav Kutle, direktor Udruženja banka BiH, Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank d.d. BiH, Edin Muftić, član Uprave Triglav osiguranja d.d. Sarajevo i Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranje d.d. Sarajevo. Moderator ovog panela je Zlatko Vukmirović, vlasnik i glavni urednik magazina Banke&Bizinis.

Nakon ovog panela govorit će se o Digitalizaciji u osiguranju. Na ovom regionalnom panelu sudjeluju Amer Hadžikadić, član Uprave Sparkasse Bank d.d. BiH, Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranje d.d. Zagreb, Darko Mörec, savjetnik u Slovenačkom udruženju osiguravatelja (Slovensko zavarovalno združenje) i Aleksandar Đoković, direktor  Informacionog centra Udruženja osiguravača Srbije, a panel će moderirati Jasmin Marić, predsjednik Asocijacije eComm BiH i direktor razvoja poslovanja OLX BiH (OLX Group).

Drugi dan konferencije obilježit će dvije izuzetne radionice, prva o temi  Primjena IFRS 17 na domaćem tržištu osiguranja - dileme i nepoznanice čiji moderatori su Belma Istenić i Muhamed Semić iz kompanije Deloitte Bosna i Hercegovina i druga Procesi obrade odštetnih zahtjeva motornih vozila - utjecaj globalnih kriza i promjena zakonskog okvira, koju moderiraju Damir Sarajlić, direktor sektora šteta Croatia osiguranja d.d. Mostar, Josip Knezović, član Uprave Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo i Midhad Salčin, direktor sektora šteta Triglav osiguranje d.d. Sarajevo.

Pored navedenih aktivnosti svi posjetioci drugog dana konferencije imat će priliku poslušati  izlaganje Hrvoja Paukovića,  direktora Hrvatskog ureda za osiguranje, koji će nas upoznati sa temom Osiguranje katastrofalnih rizika sa posebnim osvrtom na iskustva Hrvatske, kao i Jovanke Ćetković, UNDP u BiH, koja će govoriti o Osiguranju od prirodnih katastrofa u BiH.

Ne treba izostaviti i neformalni dio konferencije koji će doprinijeti kvalitetnom networkingu koji je bitna prednost u poslovanju i razvoju biznisa.

Više informacija o konferenciji na https://daniosiguranja.udofbih.ba/.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.