U utrci za gradonačelnika šest je kandidata, Zijad Lugavić iz Socijaldemokratske partije, Omer Berbić iz Naše stranke te nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Derviš Čičko, Almir Arnaut i Halid Žigić.

Svim kadidatima postavili smo pet identičnih pitanja, evo šta je odgovorio Almir Arnaut zvani Beli...

Zašto smatrate da biste bili dobar gradonačelnik Tuzle?

Kada čista obraza i slobodno smijete razgovarati o svemu sa građanima Tuzle i BiH, pa i Evrope i svijeta, i u tom razgovoru, dijeljenju informacija i znanja nemate niti jedan problem, a u svojoj mjesnoj zajednici, u svojoj zgradi i svom gradu, slični meni imaju nagomilanih problema, da samo čovjek sa velikim iskustvom u borbi protiv vlasti, čista obraza i sa znanjem može s građanima ostvariti ono što oni žele. Mislim da je jasno da sam jedini ispred građana i sa njima uspio ispuniti uvjete kao nezavisni kandidat, znači iza mene stoje svi pošteni i obespravljeni Tuzlaci sa kojima sam dijelio i BiH i Tuzlu, a i život u ovih svojih 50 godina.

Šta biste prvo napravili ukoliko budete izabrani?

Prvo bih se zahvalio svima na pobjedi i organizirao na Trgu slobode veliki radni sastanak na koji bih pozvao čitavu Tuzlu. Proglasio bih grad Tuzlu građanskim i svi vjećnici bi imali zadatak da organiziraju izbore u mjesnim zajednicama, da dostave Statut grada na svaku adresu. Onda bih uveo radno vrijeme od 9 do 14 u svim gradskim preduzećima i zaposlio nova stručna lica te ih rasporedio u svih 40 mjesnih zajednica, koje bi imale i statut i bile pravno lice i funkcionirale po zakonu i ustavu BiH, a ne kao do sada po principu jednoumlja.

Kako ocjenjujete rad Gradske uprave i kakve biste promjene uveli u radu?

Korupcija, nepotizam, sukobi interesa, fašizam uopćeno mi smeta od kada su jedni te isti na vlasti. Promjene bi bile da bi svaki zaposlenik i primalac budžetske plaće dobio jedan test od 10 pitanja o potrebama građana i to u 21 gradskom preduzeću i tu bih dobio sve upute od svojih zaposlenika. A reformu javnog servisa počeo bih upotrebom svih BIT centara i njihovog kadrovskog potencijala, kao i njihovih kapaciteta da građani za uslugu od Gradskih službi trebaju najviše pet minuta. Registar donacija od svih također. Mjesne zajednice bi imale svog predsjednika, savjet, statut i pečat, naravno i račun i sve što je potrebno da lokalna samouprava jednom konačno zaživi i vjerujem da bi brzo bili prvi bosanski smart / pametni grad. Građanin na prvom mjestu pa sve ostalo će doći na red.

Šta Tuzla trenutno nema, a morala bi imati?

Tuzla danas nema ništa vrednije od naše mladosti koja je odlučila ostati i boriti se za sve ljudske vrijednosti, kao i osobe koje vjeruju u poštenje i svoje povjerenje godinama čuvaju na Birou za zapošljavanje TK. Zaposlit ću svakog ko želi da radi u dvije godine i osigurati veliku podršku kroz kompenzacijske i investicije grantove poduzetnicima da uspiju održati svoje biznise na prostoru grada i države BiH. Taj plan Tuzla mora imati, da svi imaju posao, da su sretni i da je kasa grada sigurna i u poštenim rukama. Tuzla nikad nije imala poštenje i istinu.

Šta je ono što u Tuzli postoji, a što bi hitno trebalo mijenjati ili popravljati?

Tuzla nema vlast koja je servis građanima. Tuzla ima mali budžet zbog njihove potkupljenosti i lopovluka. Tuzla ima najviše nezaposlenih po broju stanovnika, a prvi po nezaposlenosti mladih od 18 do 33 smo na prostoru BiH i svijeta. To nema današnja Tuzla, ako mislimo na gradsku upravu, ni oko ni uho za naše potrebe. Tuzla nikad nije imala gradonačelnika, imala je pijune.