Nastala u produkciji Bitef teatra i Joca Arta, predstava "Bilo jednom na Brijunima", van dokumentarističkih namjera, tematizira susret Josipa i Jovanke Broz sa Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor u vrijeme snimanja filma "Sutjeska". Ona nije hommage Jugoslaviji, ali jeste podsjetnik na vrijeme u kojem su se otvarala važna životna i umjetnička pitanja. Uz prepoznatljivo Mladenovićevo autorstvo, "Bilo jednom na Brijunima" podrazumijeva i vrhunsku glumačku podjelu koju čine Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović i Sanja Marković.

Druge festivalske večeri, umjesto na sceni matičnog teatra predstava (Pra)faust u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta bit će izvedena u sarajevskom Pozorištu mladih.

Baveći se najvećim iskušenjem – iskušenjem besmisla, ova predstava je, prema riječima njenog reditelja Borisa Liješčevića, komad o čežnji za životom. Istražujući odnos pozorišne iluzije i pozorišne stvarnosti, te odnos publike i predstave, (Pra)faust BDP-ov nam dovodi vrhunsku glumačku podjelu, među kojom su Mirjana Karanović i Svetozar Cvetković.

- Uz napomenu da se ljubav i kontrola ne smiju miješati, te portretiranje jednog ženskog prijateljstva, koje kad je iskreno, podrazumijeva rijetku dragocjenost, ispričana je iznimno važna priča o različitim oblicima rodno uslovljenog nasilja u predstavi "Perzeide" Narodnog pozorišta Mostar. Baveći se čvrstim okovima patrijarhata koji uz izostanak prevencije i adekvatnog reagovanja institucija dovodi do femicida kojem kontinuirano svjedočimo, "Perzeide" nas vodi i do trauma nikada dovoljno ispričanih priča ratnog seksualnog nasilja, i sramote koja se preživjelim umjesto podrške nameće. Posebno pažnju u ovogodišnjoj festivalskoj selekciji zaslužuju Emina Kovačević-Podgorčević, autorica teksta i Karmen Obrdalj, rediteljica "Perzeide" koja je na festivalskom programu 18. decembra. Gordana Boban u ulozi Selme još jednom je potvrdila raskoš vlastitog talenta i glumačke posvećenosti uz istinsku partnersku igru sa Fatimom Kazazić Obad i Sašom Oručevićem u odličnim glumačkim kreacijama - istakli su iz Kamernog 55.

Zahvaljujući Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, na festivalsku pozornicu stiže predstava "Bogovi" u režiji dragog sarajevskog gosta, prije svega filmskog, a potom i pozorišnog reditelja Dalibora Matanića. Riječ je o njegovom autorskom projektu koji je motivisan filmom "Funny Games" Michaela Hanekea. Glavne uloge u "Bogovima" povjerene su Heleni Minić Matanić i Marku Cindriću koji će u okviru Dana "Jurislava Korenića" biti izvedeni 19. decembra.

Posljednja predstava koja je u takmičarskom programu planirana za 20. decembar nastala je u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske. Riječ je o "Usamljenom zapadu" u režiji Belinde Božičković koja u Sarajevo stiže s odličnim kritikama koje je prate od premijerne izvedbe. Zlatan Vidović i Danilo Kerkez tumače glavne uloge u komadu posvećenoj jednoj od najvažnijih tema življenja – oprostu.

Dan nakon završetka takmičarskog programa, 22. decembra, uz dodjele nagrada bit će u čast pobjednika izvedena jedna od najuspješnijih predstava Kamernog teatra 55 – "Sjećaš li se Dolly Bell".

Ovogodišnje festivalsko izdanje uključivaće i programske iskorake u edukacijskom i segmentu dodatnog približavanja glumice, glumaca i publike.

Reditelj Kokan Mladenović paralelno uz festivalski scenski program, vodit će glumačke radionice koje će pohađati mladi glumici i glumice iz Bosne i Hercegovine i Srbije, te studenti i studentice različitih ciklusa studija glume. Programska novina je i "Studio 55" koji na scenu Kamernog donosi razgovore sa glumcima i glumicama pred publikom, što će biti dio redovne prakse ovog pozorišta i nakon završetka festivala.

U žiriju "Dana Jurislava Korenića" su rediteljica Lajla Kaikčija, glumac Mirvad Kurić, te književnik, glumac i reditelj Darko Cvijetić.