open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Predsjedništvo u Beogradu: BiH i Srbija trebaju rješavati otvorena pitanja, iskrsle i "nove ideje za projekte"
Džaferović je naglasio da je potrebno da BiH što prije intenzivira aktivnosti na realizaciji projekta
08.10.2019. u 14:41
get url
text
Trilaterala u Beogradu
Trilaterala u Beogradu

Trilateralni sastanak u Palati Srbije u Beogradu, kojem su prisustvovali predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, okončan je sa gotovo 45 minuta zakašnjenja u odnosu na prvobitno zakazani termin.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da je Republika Turska stabilizirajući faktor u cijelom regionu, te da ona ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika.

- Svaka od naših zemalja ima svoje bilateralne odnose, pa tako i BiH i Srbija. Mi ćemo svoje bilateralne odnose i pitanja, kojih ima, rješavati u bilateralnom dijalogu. Postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH i ta pitanja treba početi rješavati. Zato je potrebno voditi dijalog i ono što sam danas kazao, da je za mene potrebna jedna intezivnija saradnja između institucija BiH i Srbije jer samo se tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi. Ono što je zajedničko za sve naše države je pitanje autoputa Sarajevo – Beograd. To je vrlo važan projekat, to je projekat koji defintivno utječe i na mir i na stabilnost u cijelom regionu – izjavio je Džaferović.

Džaferović je naglasio da je Republika Srbija završila svoje obaveze, a da je BiH preuzela obavezu da je što je moguće prije definira i nakon toga zaključimo ugovore sa Turskom i Srbijom kako bi taj projekat bio što prije realiziran. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u uvodnom obraćanju kazao da je razgovarano o razvojnim projektima, kao što je gasovod Turski tok, te o investiranju u željezničku mrežu.

{$galerijaFotografija}

- Riječi gospodina Erdogana da treba izbjeći svaki eventualni etnički prostor na ovim prostorima i graditi mir je prihvatljiv za sve nas. Želimo da to činimo i da radimo i da u tom pogledu nižemo uspjehe. BiH ima silne unutrašnje probleme i nije u poziciji da rješava probleme kao što je to riješila Srbija. Mi smo u ozbiljnom zaostatku u vezi s operacionalizacijom projekata autoputa. Vjerujem da bi moglo doći do formiranja Vijeća ministara, koje bi operativno trebalo da odblokira i ovu vrstu saradnje – izjavio je Dodik.

Dodik je kazao da bi naredni sastanak u istom formatu mogao biti u Sarajevu, a zatim naredni u Turskoj. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je ponovio da će bitaleralna pitanja biti otvarana na narednim bilateralnim susretima.

- Javile su se i nove ideje za nove projekte koji se tiču željezničke mreže i željezničke infrastrukture. Pošto je riječ o zahtjevnom terenu, barem u BiH, to jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni. Korisni su jer povezuju dvije zemlje, naše građane, a pogotovo mi u BiH imamo veliki interes da se oni realiziraju jer ostvaruju povezanost u okviru BiH na nekim komunikacijskim pravcima koji su do sada nedovoljno izgrađeni ili su već zakrčeni – zaključio je Komšić.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost Erdoganu i Turskoj zbog, kako je kazao, nesumnjive stabilizirajuće uloge na Balkanu, koja je veoma važna.

- Erdogan je svojim ostankom danas ovdje u Beogradu i zajedničkim odlaskom u Sremsku Raču pokazao koliko mu je važan ovaj region, i Srbija i BiH, i ja sam zahvalan po tom pitanju. Za nas je danas veliki  i važan dan. Od 1945. godine, čini mi se da ćemo svi da se usaglasimo, a ovo je jedna od rijetkih stvari oko koje ćemo svi biti složni u Srbiji i u BiH. Kao da je postojala neka nevidljiva ruka koja nije dozvoljavala da se grade komunikacijske veze između Srbije i BiH. Nemamo ni dobrih puteva ni dobrih pruga. Sada je vrijeme da se to promijeni - poručio je Vučić.

Vučić dodaje da će most preko Save biti izgrađen sredstvima Srbije, te da će se na taj način Srbija spojiti sa Bijeljinom, a zatim i sa Tuzlom.

- Uvijek su Tuzlaci više naginjali ka Beogradu nego ka nekim zapadnim dijelovima bivše Jugoslavije, a tu smo vezu i nit uspjeli izgubiti poslije sukoba 90-ih godina - izjavio je Vučić.

Predsjednik Srbije je, kako je kazao, danas "povlačio mape", na kojima su akteri ucrtavali autoputeve i pruge, ali o lokacijama nije želio govoriti jer bi to moglo izazvati nedoumice.

- Svi ovi projekti o kojima govorimo su projekti povezivanja ljudi. Kada povezujete ljude, onda ljudi mnogo više razmišljaju o boljem životu, drugačijem životnom standardu, umjesto o tome kako i na koji način da se svađaju - poručio je Vučić.

Vučić je također kazao da bi volio da "jedni druge ne gledamo preko plota" ili da "ne maštamo o tome kako će jedni druge da unište" već da "razmišljamo kako ćemo da živimo zajedno u budućnosti".

 

Trilaterala BiH-Srbija Turska 08.10.2019..jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.