open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Predsjedništvo Turske: Evropa sve više tone u prljavu močvaru neprijateljstva prema Turskoj i islamu
Ured za komunikacije Predsjedništva Republike Turske izdao je saopćenje o rasizmu i islamofobiji, koji su ponovo u porastu u raznim zemljama Evrope, naveli su u srijedu iz Turske ambasade u Bosni i Hercegovini.
28.10.2020. u 15:08
get url
text

Rasističko, fašističko, islamofobno i ksenofobično shvatanje, koje je u porastu kao rezultat politike krajnje desnice koja je već nekoliko godina u Evropi dobila značajan zamah, posljednjih sedmica je doseglo svoj vrhunac, ističu iz ureda.

- Policijski prepadi na džamije, organizirani napadi na sve vrijednosti islama, uvredljivi i diskriminirajući stavovi visokih dužnosnika i organizacija prema muslimanima, duboko su pogodili i razljutili muslimane širom svijeta. Ova gomila, predvođena prvenstveno francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i holandskim političarem Geertom Wildersom, skriva se iza vrijednosti kao što su sloboda izražavanja, demokratija i pluralizam, i stalno vrijeđa i kleveće islam, muslimane, Tursku, njen narod i sve naše vrijednosti, a time na nevjerovatan način provocira islamski svijet - kaže se u saopćenju i dodaje:

"Konačno, takozvana karikatura, koja je danas objavljena kao novi pokušaj provokacija i uvreda takozvane medijske organizacije 'Charlie Hebdo', jasno je stavila do znanja da je jedina svrha ove gomile eskalacija napetosti kroz sve žešće uvrede. Najoštrije osuđujemo sve provokativne postupke kao i zloglasnu karikaturu 'Charlie Hebdoa', koja ne predstavlja ništa drugo nego prljavu močvaru 'neprijateljstva prema Turskoj i islamu', u koju Evropa svakim danom sve više tone. Naš narod može biti siguran da će se protiv dotične karikature poduzeti svi potrebni pravni i diplomatski koraci. Nastavit ćemo se boriti protiv ovih drskih, zlonamjernih i uvredljivih koraka do kraja na razuman, ali odlučan način."

Iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske naglašavaju da šutnja na buđenje ovog bolesnog mentaliteta koji je uzeo Evropu u svoje kandže, posebno u Francuskoj, zasnovano na Voltaireovim riječima kojim je prije nekoliko stoljeća opisao Sveto rimsko carstvo kao “Ni sveto, ni rimsko, ni carstvo“, pokazuje cijelom svijetu da jednakost, bratstvo i sloboda Francuske niti su jednakost, niti bratstvo, niti sloboda.

- Pozivamo sve države i njihove lidere, a posebno Francusku, da na odgovoran i pravedan način preduzmu potrebne korake protiv provokativnih napada koji se dešavaju posljednjih sedmica i zajednički se borimo protiv ovog shvatanja koje gazi sve vrijednosti i protiv njegovih pristalica - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.