Ponedjeljak, 05.06.2023.

Predsjedništvo SDA raspravlja o Dodikovim prijetnjama i blokadi institucija BiH

Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) počela je u centrali te stranke u Sarajevu.

Glavna tema današnje sjednice trebala bi biti aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini, koju su izazvale stranke sa sjedištem u entitetu RS, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon što je Ustavni sud BiH kao neustavan ocijenio član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Tu odluku je predsjednik SNSD-a ocijenio kao "prelazak crvene linije", pa je donesena odluka o blokiranju donošenja svih odluka na državnom nivou, odnosno blokiranju rada državnih institucija dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH koji podrazumijeva odlazak stranih sudija iz te institucije.

- Ustavni sud ima svoju poziciju koja je jasno definirana Ustavom i svoje nadležnosti da štiti Ustav BiH, tako da oni kojima ne odgovara da se poštiva Ustav BiH i Evropska konvencija o ljudskim pravima imaju nešto protiv Ustavnog suda. U prvoj varijanti je bio problem zato što su smatrali da su protiv nekih spornih odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu glasali Bošnjaci i stranci, a na kraju se ispostavilo da nije bilo glasanje takvo uopće. Međutim, nastavila se i dalje priča i očigledno je da oni nemaju problem samo sa institucijama koje potpuno kontroliraju, dok institicije koje ne kontroliraju i koje su neovisne smatraju da ih treba reformirati na njihov način. Logično je da to niko neće prihvatiti, a kada budemo pristupali Evropskoj uniji i NATOI-u, onda ćemo imati sveobuhvatnu reformu koja će podrazumijevati i novi zakon o Ustavnom sudu - kazao je uoči sjednice potpredsjednik SDA Edin Ramić.

Uporedo sa blokadom državnih institucija, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je zaprijetio i donošenjem niza mjera, koje bi rezultirale održavanjem referenduma o otcjepljenju entiteta RS, čime je još jednom direktrno ugrozio Dejtonski mirovni sporazum, ustavnopravni poredak BiH, te mir i stabilnost u državi.

- Gospodin Dodik je rekao i da neće odlučivati, pa je na prvu sjednicu Predsjedništva došao i odlučivao. Najavio je do sada više od 30 puta referendum, neke je i održao, pa je onda građanima objašnjavao da se malo šalio, da to nije referendum nego anketa, tako da ne mora značiti da će sve ono što najavi gospodin Dodik tako i desiti, a neke njegove prijetnje ne treba ni potcjenjivati - izjavio je Ramić.

Pored ove krize, Predsjedništvo SDA bi na današnjoj sjednici trebalo razmatrati niz ostalih aktuelnih pitanja.

Nakon sjednice je predviđeno održavanje konferencije za medije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh