open-navfaktor-logo
search
Okončana sjednica
Predsjedništvo SDA: Okosnicu patriotskog bloka vidimo u Demokratskoj fronti i SBB-u
Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici pozdravilo sadržaj rasprave Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija
10.05.2019. u 18:39
get url
text

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je, imajući u vidu zabrinjavajuće političke i sigurnosne prilike u regionu, na danas održanoj sjednici pozvalo na formiranje snažnog patriotskog političkog saveza u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnom nivou i u FBiH.

- Pred rastućim prijetnjama neophodno je sva politička rivalstva staviti u stranu i boriti se za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u zemlji - kazao je potpredsjednik SDA Safet Softić, dodavši da okosnicu tog saveza SDA vidi u Demokratskoj fronti i SBB-u.

Pojasnio je Softić da su vođeni razgovori sa predstavnicima ovih stranaka te da su predstavnici SDA i SBB-a vodili nezvanične pregovore.

- Ukoliko se SBB ne odazove ovom pozivu, mislim da imamo kapaciteta za formiranje vlasti i na državnom i na federalnom nivou – izjavio je Softić.

Naglasio je da SDA ima mogućnost formirati vlast na državnom nivou čak i bez partnera iz probosanskog bloka, što potvrđuje, pojašnjava Softić, tezu da SDA-u nije stalo do fotelja, s obzirom da pozivanjem partnera ostaje bez određenih resora koji bi toj stranci pripali.

Kada je u pitanju saradnja sa A-SDA i PDA, Softić ističe da širenje koalicije nije potrebno, ali nije isključio mogućnost saradnje.

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici pozdravilo sadržaj rasprave Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) povodom izvještaja visokog predstavnika Valentina Inzka.

- Jasno je istaknuto da su vlasti RS-a odgovorne za stalno izazivanje krize i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poseban značaj imaju stavovi ambasadora SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske, u kojima se jasno osuđuju negiranje genocida, negiranje presuda Haškog tribunala i pokušaj revidiranja historije te kojima je zatražen pojačan angažman OHR-a, koji bi uključivao i upotrebu bonskih ovlasti – izjavio je Softić.

Istovremeno pozdravljaju odlučan stav Njemačke i Francuske o nepromjenjivosti granica na Balkanu, te inteziviranje prisustva SAD-a u BiH te je u tom kontekstu Predsjedništvo SDA izdvojilo posljednje posjete visokih zvaničnika SAD-a BiH.

- Ovaj pojačan i rastući angažman potvrđuje nastavak podrške SAD-a za napredak suverene i cjelovite BiH na njenom putu na euroatlantskim integracijama - zaključilo je Predsjedništvo SDA.

SDA je podržala inicijativu 12 udruženja žrtava genocida i ratnih zločina, kojim se od domaćih parlamenata traži donošenje zakona o zabrani negiranja genocida te je od klubova te stranke u parlamentima zatražila da se aktivno odazovu ovom pozivu. SDA je također izrazila zahvalnost Parlamentu Kraljevine Belgije na usvojenom zakonskom rješenju kojim se sankcionira negiranje genocida u BiH.

- Predsjedništvo SDA osuđuje usvajanje izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a – kazao je Softić, naglasivši da se tim zakonom destabilizira politička situacija u BiH.

Predsjedništvo SDA insistira da entitet FBiH i kantoni poduzmu recipročne mjere na način da se popuni aktivni sastav policije i formira rezervni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.