Predsjedništvo Naroda i Pravde između ostalih usvojilo je i veći broj zaključaka.

- Kada je riječ o zajedničkom nastupu stranaka probosanskog bloka u bh. entitetu RS, Narod i Pravda naglašava dobru volju za unapređenje političkog učešća probosanskih aktera u RS-u. Istovremeno, iskazujemo svoj stav da ljudi koji su prethodno iznevjerili povjerenje i izgubili integritet u političkom životu u RS-u ne mogu biti vjerodostojni zastupnici ove inicijative niti kredibilni kandidati. Ponuđeni dokumenti za međustranački sporazum ne sadrže principe i smjernice koji podrazumijevaju novu pravedniju politiku prema povratnicima – Narod i Pravda je na dosadašnjim sastancima jasno iznijela i dostavila svoj prijedlog principa djelovanja, temeljenih prije svega na transparentnosti, antikorupciji i onome što donosi poboljšanje uvjeta života građanima u RS - navodi se u saopćenju.

Stoga, Narod i Pravda će, dodaju, na sljedećem sastanku ponuditi revidirani dokument svim strankama u pregovorima kao osnov za međustranački sporazum koji će garantirati da se obećanja prema povratnicima neće iznevjeriti.

- Osuđujemo ponovno antiustavno djelovanje vladajućih struktura u RS-u na čelu sa Miloradom Dodikom kroz najave donošenja novih zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a i zakona o prestanku važenja zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom RS, koji je odlukom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim, te pozivamo nadležne domaće i međunarodne institucije na pravovremene i adekvatne intervencije - navodi se u jednom od zaključaka.

Ponovili su i raniji zaključak da država Bosna i Hercegovina ima odlučujuću ulogu u rješavanju pitanja ne raspodjele nego upotrebe državne i druge imovine, a imovina ostaje u isključivom vlasništvu Bosne i Hercegovine i ona je njen jedini titular.

- Državna imovina se od strane države može dati isključivo na upravljanje i korištenje nižim nivoima vlasti, kroz donošenje državnog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH kojim će se definirati njeno korištenje i upravljanje, kao i pitanje restitucije i denacionalizacije - navodi se u saopćenju.

Narod i Pravda, naveli su, opredijeljena je za nastavak pregovora o ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini sa akterima koji ne ruše ustavni poredak ove zemlje, i pregovora koji vode ka deblokadi institucija, odbijajući maksimalističke zahtjeve pojedinih strana u pregovorima, koji bi produbili etničku podjelu zemlje i ne bi suštinski ispoštovali presude Evropskog suda za ljudska prava.

- Držimo da je pregovore potrebno vratiti u institucije države Bosne i Hercegovine, uz podršku i medijaciju međunarodnih partnera - zaključeno je u Tuzli.

Također, naglasili su ranije usvojeni zaključak da bilo koji dogovor ili sporazum o ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini u kojem učestvuje pregovarački tim Naroda i Pravde, kao i o drugim procesima od suštinskog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu, može biti potpisan samo uz saglasnost rukovodećih tijela Naroda i Pravde – Predsjedništva i Glavnog odbora Naroda i Pravde.

Pozvali su Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da bez odlaganja usvoji Budžet BiH, kao najvažniji akt za efikasno funkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine, kao i svih ostalih organa koji se finansiraju iz budžeta i regulatornih tijela.

- Kada je riječ o prijedlogu zakonskog rješenja o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, Narod i Pravda podržava inicijativu za pravedniju raspodjelu javnih prihoda, uz pravične kriterije temeljene na bazi detaljnih analiza struke, koja će ukinuti bilo koji vid diskriminacije i nepravde, koja neće dopustiti da se favoriziraju regije koje ne poštuju zakonske obaveze i zloupotrebljavaju i izbjegavaju sistem prikupljanja poreza, te koja neće služiti za političko kažnjavanje bilo kojeg kantona - saopćeno je iz ove stranke.