open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Predsjedništvo HNS-a: Izborni zakon izmijeniti do 2022. godine, za Hrvate je to prevažno
Kako su naveli, traže se rješenja za Predsjedništvo BiH, domove naroda i Grad Mostar kroz zajednički paket
25.11.2019. u 15:09
get url
text

Na sjednici Predsjedništva nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS), koja je održana danas u Mostaru, se, pored aktuelne političke situacije, razgovaralo i o pojedinačnim razgovorima oko uspostave vlasti, o razgovorima političkih stranaka o Izbornom zakonu BiH, kao i nadolazećim lokalnim izborima.

Predsjedništvo HNS-a izrazilo je uvjerenje kako će se proces uspostave Vijeća ministara odvijati u zakonom određenom roku, te da će se taj proces završiti konačno u decembru.

- Na sjednici je potvrđen raniji stav HNS-a kako se mora doći do konsenzusa pri Izmjenama izbornog zakona BiH. Istaknuto je kako ekspertni timovi rade na reformi izbornog zakonodavstva BiH kako bi se ispoštovale presude međunarodnih i domaćih sudova, a da se istovremeno Hrvatima zagarantira pravo na izbor legitimnih političkih predstavnika - saopćeno je iz HNS-a.

Kako su naveli, traže se rješenja za Predsjedništvo BiH, domove naroda i Grad Mostar kroz zajednički paket. Naglašeno je, da je "za Hrvate prevažno da do 2022. godine imamo izmijenjen izborni zakon, kako nam više niko ne može birati političke predstavnike".

Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je i o Lokalnim izborima 2020. godine, te je dogovaran zajednički nastup HNS-a u mjestima gdje su Hrvati brojčano u manjini.

Naglašeno je kako se mora naći model zajedničkog nastupa svih stranaka HNS-a. Ova tema je na sjednici otvorena s naglaskom da će se na narednim sjednicama više govoriti i pripremati za zajednički nastup.

Predsjedništvo HNS-a govorilo je i o aktivnostima i pripremi za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.