open-navfaktor-logo
search
Zakazane sjednice
Predsjedništvo BiH zasjeda 20. augusta: Bez odluke o ANP-u nema imenovanja mandatara
Vremenski okvir za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, definiran potpisanim Principima, je 30 dana, što znači da, ukoliko se na prvoj sjednici Predsjedništva BiH ne postigne dogovor oko slanja ANP-a, potpisani sporazum gotovo sigurno neće biti realiziran u predviđenom roku
13.08.2019. u 15:59
get url
text

Čak dvije sjednice Predsjedništva BiH zakazane su za 20. august. Na dnevnom redu prve zakazane sjednice naći će se Godišnji nacionalni program (ANP), a na drugoj prijedlog mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Ukoliko na prvoj sjednici ne bude postignut dogovor o slanju ANP-a u Brisel, što je prva obaveza BiH u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, druga sjednica, koju je zakazao aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, neće biti održana.

- Neću glasati za mandatara ukoliko nema odluke o upućivanju ANP-a – najavio je Komšić prije nekoliko dana.

U međuvremenu je Dodik potvrdio da je uputio zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se odobrilo imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, ali da je predsjedavajući Komšić za isti dan, odnosno uoči vanredne sjednice, zakazao i redovnu, koja, prema Dodikovoj ocjeni, ima "najmanje pet neprihvatljivih tačaka". Jedna od tih "neprihvatljivih tačaka" se odnosi na ANP.

Prošlog ponedjeljka su, podsjećanja radi, lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, potpisali Principe za formiranje vlasti u BiH. Jedan od usaglašenih i potpisanih principa se odnosi i na put BiH ka NATO-u, a njime je predviđeno dalje unapređenje odnosa BiH i NATO-a u skladu sa Ustavom BiH te važećim zakonima, odlukama i strategijama.

Vremenski okvir za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, definiran potpisanim Principima, je 30 dana, što znači da, ukoliko se na prvoj sjednici Predsjedništva BiH ne postigne dogovor oko slanja ANP-a, potpisani sporazum gotovo sigurno neće biti realiziran u predviđenom roku.

Dosadašnjim principom rotacije je predviđeno da na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bude osoba srpske nacionalnosti, a izvjesno je da će to, ukoliko se ispoštuju dogovoreni principi, biti SNSD-ov Zoran Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.