open-navfaktor-logo
search
Bez Dodika
Predsjedništvo BiH vanredno zasjedalo zbog požara: Zatraženo da se uključi visoki predstavnik
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je danas održalo 144. vanrednu sjednicu.
16.08.2021. u 12:20
get url
text

Sjednici su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije prisustvovao.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je k znanju informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o djelovanju kanadera iz Republike Hrvatske na gašenju požara u Širokom Brijegu, na osnovu bilateralnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Traže od Ministarstva sigurnosti BiH da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana istih ili sličnih letjelica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriji Bosne i Hercegovine. Također, od Ministarstva sigurnosti BiH se traži da nastavi sa ovakvom vrstom prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susjednim državama, te druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine poziva visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da se uključi u rješavanje novonastale situacije u vezi sa gašenjem požara u Bosni i Hercegovini, da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže Bosna i Hercegovina, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju, saopćilo je Predsjedništvo.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik opstruira upotrebu helikoptera kojima raspolaže BiH u gašenju požara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.