open-navfaktor-logo
search
Gdje smo, šta smo...
Predsjedništvo BiH u tri slike: Pentagon, Vatikan i telefon
Dvojica su putovala, treći sa "ograničenim kretanjem", naročito prema zapadnijim zemljama je - telefonirao
27.11.2019. u 19:37
get url
text

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas su imali ispunjen radni dan. Nije da spočitavamo kako inače imaju "praznog hoda", ali danas, sudeći po saopćenjima koja su pristizala na redakcijske e-mailove medija u BiH, dalo bi se reći da je bilo u najmanju ruku dinamičnije nego što je uobičajeno. 

Dvojica su putovala, treći sa "ograničenim kretanjem", naročito prema zapadnijim zemljama je - telefonirao. 

Washington je uvijek dobar izbor

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Pentagonu s delegacijom Ministarstva odbrane SAD-a. Komšić je dočekan u Pentagonu uz vojne počasti, kako to već protokol nalaže. Neizbježna tema - NATO. 

Na tom sastanku u Pentagonu zaključeno je "da je nedavno usvojeni Program reformi značajan iskorak naše zemlje u jačanju i poboljšanju saradnje sa NATO-om". Amerikanci su istakli da Bosna i Hercegovina može računati na podršku Sjedinjenih Američkih Država u provođenju reformi nakon predaje Programa reformi, a za koji se očekuje da bude tokom decembra tekuće godine poslan u sjedište NATO-a u Brisel.

Komšić je, očekivano, istakao da BiH nema drugog alternativnog puta osim puta u NATO.

Nakon Pentagona, Komšić se sastao i sa visokim zvaničnicima SAD-a u Washingtonu. Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i State Departmenta sa kojima je razgovarao pozdravili su dogovor o formiranju vlasti u BiH i usvajanje Programa reformi za koji se nadaju da će uskoro biti poslan u sjedište NATO-a. 

Vatikan i odnosi sa BiH

Šefik Džaferović bio je kod pape Franje u Vatikanu. Baš kao i sa Washingtonom, i sa Vatikanom je dobro (poželjno, nužno), održavati dobre odnose. Vatikan je, između ostalog, među prvima priznao nezavisnost BiH, a odnos Svete stolice prema našoj zemlji prijateljski je i dobro poznat decenijama.

Džaferović učestvuje na sastanku visokog nivoa "Sloboda od nasilja: mir, sigurnost i prevencija sukoba u Agendi za održivi razvoj UN 2030", koji se u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Gandžavi i Italijanskog društva za međunarodne organizacije danas i sutra održava u Rimu. 

Tokom razgovora sa članom Predsjedništva BiH, "papa Franjo je naglasio da Bosna i Hercegovina zauzima posebno mjesto u njegovom srcu", navodi se u saopćenju Džaferovićevog kabineta. Džaferović je u okviru današnje posjete Vatikanu posjetio i Vatikanski arhiv, u kojem je povodom njegovog dolaska izložen testament posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače. 

Razgovarao je i sa predsjednicom Senata Republike Italije Elisabettom Castellati, kao i sa drugim zvaničnicima, učesnicima konferencije organizirane u Vatikanu.

Diktator na vezi...

Treći, onaj sa "ograničenim kretanjem" jer je sam birao svojevrsnu izolaciju, dakle Milorad Dodik, telefonirao je u Mađarsku. Sagovornik Viktor Orban, mađarski premijer, ili kako je to svojevremeno pred kamerama izjavio tadašnji predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker - diktator.  

Za Viktora Orbana, za razliku od sagovornika "kolektivnog šefa" države u Washingtonu i Vatikanu ne bi se baš moglo reći da je prijatelj BiH i njenih građana. U kabinetu mađarskog premijera, kao što je poznato, nalazi se i etnička karta BiH koju je donijela, a Orban je zadržao i često pozirao pored nje, italijanska desničarka Giorgia Meloni. Učinila je to u znak podrške Orbanu protiv evropske imigracione politike. Isti se pronalaze, reklo bi se. 

O čemu je Dodik pričao sa Orbanom? 

Prema saopćenju iz Dodikovog kabineta progovorila se pokoja riječ o formiranju vlasti u BiH i dogovoru u Predsjedništvu. Osim da je Dodik zahvalio Orbanu "na podršci koju mu je uputio i ovom prilikom", drugih detalja u vezi s tim pitanjem nema.  Naglasili su značaj regionalne saradnje i s tim u vezi ponovili "opredjeljenje za formiranjem srpsko-mađarskog investicionog fonda za podršku malim preduzetnicima u Republici Srpskoj i Srbiji". 

Dodik, čovjek sa američke "crne liste", odavno se ne sastaje sa zapadnim zvaničnicima. Tu i tamo mu pošalju svoje izaslanike da objasne "pravila igre". Pod "zapadne zvaničnike" svakako ne ubrajamo marginalne desničare, zagovornike nazadnih desničarskih politika i slične zvijezde filmova sa Ibize koji se odazivaju na prezime Strache.  

Dodik, nekadašnji miljenik Zapada, sam je tako birao. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.