Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sastali su se u Briselu sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hannom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je za RTRS da na sastanku sa Hahnom nije bilo važnih zaključaka niti obavezujućih stavki za BiH.

Dodik je naveo da su Komšić i Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je on istakao da je za saradnju samo na evropskom putu.

-Razgovarali smo o situaciji u EU i u BiH, međusobno se upoznali i potvrdili razliku u viđenjima o samoj BiH od strane Predsjedništva BiH. Istaknuta je potreba da se usmjerimo ka evropskim integracijama i da se pitanja ne uslovljavaju-naglasio je Dodik za RTRS.

Programom posjete predviđeno je da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvuju oproštajnoj večeri, koju za lidere zapadnog Balkana priređuje visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je ranije da će formiranje vlasti na nivou BiH vjerovatno biti tema na oproštajnoj večeri sa Mogherini i drugim sastancima na visokom nivou u Briselu.

-Razgovarali smo o onome što se dešava u Bosni i Hercegovini sa aspekta formiranja vlasti i svemu onome što se dešava u EU kada je riječ o regiji Zapadnog Balkana, odnosno šta sad znači ova situacija neotvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Što se tiče formiranja vlasti i svega onoga što se dešava u BiH, to su poznate stvari i ponovljeni su raniji stavovi. Gospodin Džaferović i ja smatramo da trebamo govoriti o euroatlantskom putu, dok gospodin Dodik smatra da treba samo govoriti o evropskom putu. Da pojednostavimo stvari, pozicije su iste- kazao je Komšić za N1. 

Kako je naveo, govorili su i o posljednjim dešavanjima kada je u pitanju odluka o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

-Vidjet ćemo šta će se u tom smislu dešavati narednih dana, da li će biti nekon napretka. Što se tiče razgovora šta se dešava u EU i odnosu EU prema Zapadnom Balkanu, rekli smo gospodinu Hahnu da su vijesti koje smo imali prilike saznati u posljednje vrijeme bile za nas razočaravajuće bez obzira što se ne odnose direktno na BiH nego na druge dvije države. Smatramo da uspjeh drugih država u regiji daje pozitivan signal i BIH. U tom smislu odluka koja se ticala Sjeverne Makeodnije i Albanije jeste jedno razočaranje za nas u BiH, ne samo za njih. Zamolili smo gospodina Hahna da nam kaže šta je to što ubuduće možemo očekivati kada je riječ o odnosu EU prema cijeloj regiji, da nam je to potrebno da se i mi možemo orjentisati. Ponovili smo gospodinu Hahnu, bez obzira na tu razočaravajuću vijest koja je došla, da BiH nema luksuz da odustane od evropskog puta, a ja na to dodajem i NATO puta, i da ništa drugo ne može biti zamjena za evropski put BiH. Neke druge inicijative koje su se već javile u regiji nisu inicijative koje mogu zamijeniti tu priču o evropskom putu BiH. Saradnja svake vrste je dobrodošla. BiH nije zemlja koja sebi može dozvoliti luksuz nesaradnje sa susjedima ili sa drugim zemljama regije, ali sve inicjative o regionalnoj saradnji treba da se odvijaju u okviru Berlinskog procesa, sa snažnim utjecajem EU na cijelu tu priču- naveo je Komšić.