open-navfaktor-logo
search
Nakon hapšenja
Predsjedništvo BiH smijenilo Senaida Memića s pozicije ambasadora, imenovan novi
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je Senaida Memića razriješilo dužnosti ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji, nakon što je uhapšen 11. maja.
22.05.2023. u 13:27
get url
text

VEZANI TEKST - Prebačen u KPZ Zenica: Određen pritvor bivšem načelniku Ilidže Senaidu Memiću

Za novog ambasadora potvrđen je Edin Jahić, potvrdili su u kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je i pokrenuo proceduru smjene Memića.

Kako je ranije saopćeno iz Bećirovićevog kabineta, Jahić je diplomirao u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru. Magistrirao je međunarodne odnose - evropske studije na Univerzitetu u Bolonji, a doktorirao je na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu, te ima više od 20 godina iskustva u radu s međunarodnim organizacijama.

Memić, bivši načelnik sarajevske Općine Ilidža, je uhapšen 11. maja. Uhapsili su ga pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo. Memiću je Kantonalni sud Sarajevo odredio jednomjesečni pritvor, a nakon takve odluke Memić je prebačen u Kazneno popravni zavod Zenica.

Memić se sumnjiči za izdavanje nezakonitih urbanističkih dozvola u periodu dok je bio načelnik Općine Ilidža i to tokom 2013, 2015. i 2017. godine. Odnosno, sumnjiči se da je kao načelnik iskoristio službena ovlaštenja na štetu službene dužnosti. On je u tom periodu, kako navode iz Tužilaštva, prijetio nekim uposlenicima Općine Ilidža da će ostati bez posla, a oni su usljed pritisaka i straha morali postupiti po uputama, navedeno je iz Tužilaštva KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.