open-navfaktor-logo
search
Traženje nestalih
Predsjedništvo BiH: Šefik Džaferović primio direktora Međunarodnog komiteta Crvenoga križa
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas direktora Međunarodnog komiteta Crvenoga križa (MKCK) za Evropu i Centralnu Aziju Martina Schüeppa.
18.02.2020. u 16:02
get url
text
Sastanak u Predsjedništvu BiH

Direktor Schüepp je upoznao člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferovića s prvim rezultatima petogodišnje strategije MKCK-a za pronalazak preostalih nestalih osoba na području bivše Jugoslavije, od kojih je više od 7.000 nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine.

Direktor Schüepp je napomenuo da je, kada se radi o svim nestalim u našoj zemlji u proteklih dvadesetpet godina, riješeno dvije trećine slučajeva i da je za brže rješavanje preostalih slučajeva potrebna institucionalna pomoć Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je također razgovarano i o trenutnoj migrantskoj krizi u regiji, kao i o repatrijaciji državljana Bosne i Hercegovine koji se nalaze u kampovima u Siriji i njihovoj ponovnoj integraciji u društvo, te je iskazana spremnost MKCK-a da pomogne u tom procesu.

Sastanku su, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovali njihovi savjetnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.