open-navfaktor-logo
search
Izvještaj za 2020.
Predsjedništvo BiH odbilo sve molbe za pomilovanja
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u prošloj je godini dobilo tri molbe za pomilovanje osuđenih osoba, i sve tri je odbilo, navedeno je u izvještaju Predsjedništva BiH o pomilovanjima u prošloj godini koji je upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.
22.06.2021. u 11:44
get url
text

Molbe za pomilovanje je, u skladu sa procedurom, Predsjedništvu BiH dostavilo Ministarstvo pravde BiH.

Pomilovanje je tražila osoba osuđena zbog zasnivanja ropskog odnosa i krivičnog djela nasilničkog ponašanja, koja je osuđena na tri i po godine zatvora.

Pomilovanje je zatražio i osuđenik koji služi zatvorsku kaznu od, također, tri i po godine, ali zbog neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

Treća osoba koja je tražila pomilovanje osuđena je također zbog neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, ali i zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama, za šta je dobila kaznu od četiri godine zatvora.

Predsjedništvo BiH-Tražena pomilovanja u 2020.

Kako piše u izvještaju, u prošloj su godini primljene još tri molbe za pomilovanje, koje je Ministarstvo pravde BiH u ovoj godini dostavilo Predsjedništvu BiH na odlučivanje.

Predsjedništvo BiH, u skladu sa Zakonom Bosne i Hercegovine o pomilovanju, pomilovanje ne može dati za krivična djela genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.