open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Predsjedništvo BiH dalo zeleno svjetlo za Borjanu Krišto, javnosti će se obratiti Bećirović
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je danas odluku kojom je potvrđena Borjana Krišto (HDZBiH) za mandatarku za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 
22.12.2022. u 16:25
get url
text

Za su glasali predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDPBiH). Protiv je bio Željko Komšić (DF), član Predsjedništva BiH. No bilo je dovoljno da za glasaju dva člana Predsjedništva.

VEZANI TEKST - Komšić, Cvijanović i Bećirović glasaju o imenovanju Krišto, da li će biti razmatrana i tri Dodikova projekta

Nakon ove vanredne sjednice Predsjedništva BiH očekuje se obraćanje Bećirovića.

Cvijanović i Komšić su napustili zgradu Predsjedništva BiH bez izjava.

Komšić je ranije kazao da bi volio da se Krišto pojavi na ovoj sjednici. 

- I da kažem, imam i ja nekih dilema, prije svega se tiču NATO puta BiH, da vidim šta će se dešavati, ima li ona neki plan u tom smislu ili će se zaista to biti nešto što je drugorazredna tema za buduću vlast ili možda ne bude uopće tema. Mislim da je to sasvim normalno, logično i očekivano s obzirom da je riječ o važnoj stvari, jednoj od esencijalnih stvari za BiH, kada govorimo o NATO putu. Kako da se odredim šta da kažem ako nemam odgovora, kako onda da glasam uopće za dodjelu mandata. Očekujem da se ona neće pojaviti i da će Bećirović i Cvijanović izglasati taj mandat i bit će dodijeljen mandat Krišto koja onda može nastaviti dalje priču o formiranju Vijeća ministara - rekao je Komšić. 

Da će Krišto ignorisati ovaj zahtjev Komšića, objavio je portal HMS koji je pod direktnom kontrolom Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

Daljnja procedura je takva da Predsjedništvo BiH odmah šalje Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odluku o imenovanju Krišto na odobravanje. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Potom predsjedavajući Vijeća ministara najkasnije u roku od 35 dana imenuje ministre i zamjenike ministara i traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.