open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Predsjednik Velike narodne skupštine Turske: Pitanje Jerusalema najvažnije i ključno pitanje 21. stoljeća
Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop izjavio je kako je pitanje Jerusalema najvažnije i ključno pitanje 21. stoljeća
29.11.2020. u 13:28
get url
text

Sentop je govorio na svečanosti povodom otvorenja zgrade Međuparlamentarne jerusalemske platforme u Istanbulu, a u povodu 29. novembra, Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom. 

Napomenuo je da je Generalna skupština UN-a proglasila 29. novembar Međunarodnim danom solidarnosti s palestinskim narodom te izrazio zadovoljstvo što tim povodom prisustvuje današnjem svečanom trenutku. 

- Nadam se da će ovaj centar biti mjesto održavanja važnih razgovora i sastanaka o pitanjima Palestine i Jerusalema - rekao je Sentop.

Podvukao je da pitanje Jerusalema nije stvar samo Palestinaca, Arapa i islamskog svijeta.

- Zapravo je to pitanje svih ljudi koji vjeruju u pravdu, bez obzira na rasu, vjeru ili političko opredjeljenje. U tom smislu je veoma značajno nastaviti borbu za ovaj cilj. U Međuparlamentarnu jerusalemsku platformu uključeno je više od 1.500 parlamentaraca iz 73 zemlje, parlamentarci iz cijelog svijeta bore se rame uz rame - rekao je Sentop. 

Podvukao je da je pitanje Palestine i Jerusalema "najvažnije i ključno pitanje 21. stoljeća" te dodao:

"Ključna riječ svjetskog poretka 21. stoljeća je Jerusalem, druga ključna riječ je Palestina. Slijediti pitanje Jerusalema i Palestine, boriti se za to, znači raspravljati o svjetskom poretku uspostavljenom nakon dva svjetska rata u 20. stoljeću."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.