open-navfaktor-logo
search
Za njega ne postoji
Predsjednik Turske otpisao grčkog premijera zbog izjava u SAD-u
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao da grčki premijer Kyriakos Mitsotakis za njega ne postoji nakon njegovih kritika na račun Turske tokom zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
23.05.2022. u 22:58
get url
text

Nakon što je predsjedavao sjednicom Vlade u glavnom gradu Turske Ankari, Erdogan je rekao da Ankara otkazuje sastanak Strateškog savjeta s Atinom zbog primjedbi grčkog premijera iznesenih na račun Turske.

Izjave Kyriakosa Mitsotakisa prošle sedmice u američkom Kongresu naišle su na kritike Turske.

- SAD će vjerojatno odlučiti o prodaji F-16 Turske bez potrebe za konsultovanjem grčkog premijera - dodao je Erdogan.

Dok je bio u Washingtonu, Mitsotakis se usprotivio kupovini Turske 40 borbenih aviona F-16 i oko 80 kompleta za modernizaciju za postojeće ratne avione.

Kada je u pitanju nacionalna sigurnost Erdogan je najavio korake kako bi kompletirali manjke iz prijašnjih operacija izvedenih s ciljem uspostavljanja sigurnih zona po dubini od 30 kilometara uz južnu granicu Turske.

On je rekao da će regije uz tursku granicu iz kojih su izvođeni napadi i provokacije na teritoriju Turske i sigurne zone, biti prioritet u izvođenju novih operacija.

Predsjednik Turske je najavio zvanični početak procesa s ciljem slanja turskog državljanina na Međunarodnu svemirsku stanicu, u okviru nacionalnog svemirskog programa.

- Jedan od dva kandidata biće poslan na međunarodnu svemirsku stanicu 2023, nakon kompletiranja neophodne obuke u okviru nacionalnog svemirskog programa Turske - naveo je on.

Dodao je i da je finaliziran opsežan program za obilježavanje stogodišnjice Republike, pod koordinacijom Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye.

O rusko-ukrajinskom ratu Erdogan je rekao da je Turska dala najznačajniju, konkretnu i najkorisniju podršku Ukrajini, naglasivši da Ankara otvoreno odbacuje napad na teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje.

- Taj svoj stav hrabro smo izrazili i Rusiji na svim nivoima i platformama na kojima smo s njima u kontaktu - rekao je Erdogan.

Istakao je da je Turska uložila najiskrenije napore prvo za prekid vatre, a zatim i trajni mir u regiji održavajući političke i humanitarne veze s Moskvom.

O odbijanju Turske da odobri kandidaturu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, osim ako zemlje ne zauzmu čvrst stav protiv terorizma, Erdogan je rekao:

- Ako zemlje koje se prijavljuju za članstvo u NATO-u pogledaju svoju prošlost, vidjet će da smo i njima dali veliki doprinos protiv prijetnji koje dolaze s istoka. Naš pristup proširenju NATO-a ne proizlazi iz netrpeljivosti ili animoziteta, već iz našeg principijelnog stava o borbi protiv terorizma.

Dodao je da Ankara smatra da su aktuelni anti-turski pristupi u Švedskoj i Finskoj neprihvatljivi, ističući da su prije samo nekoliko dana terorističke grupe PKK/YPG i DHKP-C marširale ulicama Stockholma s plakatima na kojima su prikazane njihove kolovođe.

- Finska i Švedska trebaju napraviti izbor između davanja de facto i političke podrške terorističkim grupama ili čekanja da Turrska pristane na njihovo članstvo u NATO-u - rekao je on.

Tokom perioda dužeg od 35 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.