open-navfaktor-logo
search
Obišao i Trifkovića
Predsjednik Suda BiH posjetio Kazneno-popravni zavod Sarajevo
Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec posjetio je jučer Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Sarajevo, gdje ga je ugostio direktor Faruk Zubčević.
06.02.2020. u 11:54
get url
text

Tokom posjete obišli su prostorije i sektore Zavoda u kojima su unaprijeđeni sigurnosni, tehnički i kadrovski nivoi zaštite, opremljenosti i profesionaliziranja službenika.

Tokom radnog sastanka, predsjednik Suda se interesovao za mjere zaštite i sigurnosti, posebno kad su u pitanju pritvorena lica po odlukama Suda Bosne i Hercegovine. Direktor Zubčević je predsjednika informisao o stanju u Zavodu, statusu osoba koje se tu nalaze po odlukama Suda BiH i mjerama koje su poduzete u cilju unapređenja važnih segmenata u infrastrukturi.
Sagovornici su istakli dobru dosadašnju saradnju i komunikaciju, te se snažno opredijelili za dalji razvoj i efikasnost.

U drugom dijelu posjete, predsjednik Suda i direktor Zavoda, sa saradnicima, obišli su renovirane pritvorske ćelije, videocentar iz kojeg se sa preko 100 kamera visoke rezolucije kontroliše unutrašnjost i okolina Zavoda, zdravstvenu službu, te sobu za posebne kategorije rizičnih zatvorenika i pritvorenika, kojima je neophodno osigurati boravak u skladu s najvišim standardima.

Debevec se posebno interesovao za kontrolu ulaska i kretanja po Zavodu, o čemu su mu prezentovani savremeni sistemi na nadzor od ulaznog podesta s maksimalnim nivoom fizičke i informatičke opremljenosti, vanjski i unutrašnji perimetri, te različiti senzori koji kontrolišu kretanje, kako djelatnika Zavoda tako i posjetilaca.

Na kraju posjete, Debevec je posjetio optuženog koji mjeru pritvora izdržava u KPZ-u Sarajevo po odluci Suda BiH. Podsjećamo, riječ je o Marku Trifkoviću Žižanu, automafijašu optuženom u predmetu "Volan" koji je nedavno uhapšen nakon višemjesečnog bjekstva.

Predsjednik Suda je ocijenio značajno unaprijeđenim sisteme sigurnosti, zaštite i opremljenosti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.