Predsjednik stranke sa kompenzacijske liste: Nikšić ne vjeruje u svoju popularnost

objavljeno: 16.08.2018. u 16:02

Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je danas 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 842 kandidata. Ti kandidati bi, u ovisnosti o poziciji na listama, mogli osvojiti mandat čak i ako u direktnom izboru ne dobiju dovoljnu podršku glasača.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odlučio je, očigledno ne previše siguran u svoju popularnost među glasačima i uprkos čelnoj poziciji na listi za direktan izbor, ojačati svoje šanse za mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH pa je svoje ime stavio i na vrh kompenzacijske liste, dok je Elvir Karajbić nosilac kompenzacijske liste za Parlament FBiH.

Damir Arnaut se izborio za naklonost stranačkog šefa pa se nametnuo na prvo mjesto kompenzacijske liste SBB-a. Iza njega su Edita Đapo, Adisa Omerbegović-Arapović te Nasir Beganović. Generalni sekretar te stranke Munib Jusufović je na vrhu liste za Parlament FBiH, ispred Sanele Prašović-Gadžo, Šemsudina Kavazovića i Adisa Arapovića.

Na prvom mjestu kompenzacijske liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH je generalni sekretar te stranke Halid Genjac, ispred Alme Čolo, Nezira Pivića, Edina Mušića i Advije Čaušević. Nosilac kompenzacijske liste te stranke za Narodnu skupštinu RS-a je Adil Osmanović, dok je na prvom mjestu liste za Parlament FBiH Salko Bukvarević.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je nosilac kompenzacijske liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, dok Nasiha Pozder predvodi listu za Parlament FBiH. Salko Sokolović predvodi kompenzacijsku listu Nezavisnog bloka za Parlamentarnu skupštinu BiH dok je ta pozicija za Parlament FBiH pripala Ameru Obradoviću. Kemal Ademović je na čelu liste Naroda i pravde za Parlamentarnu skupštinu BiH, dok je ispred PDA to predsjednik te stranke Mirsad Kukić. Aktuelni zastupnik PDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Safer Demirović predvodi kompenzacijsku listu za Parlament FBiH.

Demokratska fronta je na prvo mjesto kompenzacijske liste za Parlamentarnu skupštinu BiH stavila Milana Dunovića, dok je za Parlament FBiH to mjesto pripalo Dževadu Adžemu.

Borjana Krišto je na čelu liste HDZ-a BiH i političkih opcija okupljenih oko te stranke za državnu zakonodavnu vlast. Ivan Musa predvodi listu za Parlament FBiH.

SNSD na prvo mjesto kompenzacijske liste za Parlamentarnu skupštinu BiH nije stavio člana te stranke već predsjednika "Ujedinjene Srpske" Nenada Stevandića. Na prvom mjestu liste za Narodnu skupštinu RS-a je Radovan Višković.

Branislav Borenović je na vrhu liste PDP-a, a Aleksandra Pandurević SDS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH.