open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Predsjednik NSRS ostaje Nedeljko Čubrilović
Zastupnik SDS-a Nebojša Vukanović je ocijenio da se na današnjoj sjednici dogodio "svečani razvod braka SNSD-a i DNS-a nakon 20 godina"
19.11.2018. u 15:54
get url
text

Novi predsjednik Narodne skupštine RS bit će Nedeljko Čubrilović (DNS). Za predsjednika parlamenta ovog entiteta bili su predloženi Duško Ivić i Nedeljko Čubrilović, obojica iz DNS-a.

Ivića je predložio DNS, koji je dobio samo osam glasova "za", dok je grupa zastupnika iz te stranke uputila prijedlog da za predsjednika 10. saziva Narodne skupštine bude izabran Čubrilović, koji je dobio podršku 51 zastupnika .

Dok je Darko Banjac (DNS) objasnio zašto je njihov prijedlog bio Ivić, Spomenka Stevanović također DNS-ovka, je objasnila da je Čubrilović "mišljenje većine građana koji su glasali za DNS". Oboje su kratko pročitali njihove biografije.

-Čurbilović je osoba sa visokim moralnim i političkim kredibilitetom. Sigurna sam da će funkiciju obavljati na pošten, moralan i dostojanstven način – dodala je Stevanović.

Perica Bundalo (PDP) je istakao da se njegova stranka protivi prijedlogu Čubrilovića, uz ocjenu da je on "urušio dignitet" entitetskog parlamenta u protkelom mandatu. On je podvukao i da će se PDP u ovom nadatu zalagati za izmjene Izbornog zakona, istini i pravdi za sve građane, te nepristrasnosti RTRS-a.

Zastupnik SDS-a Nebojša Vukanović je ocijenio da se na današnjoj sjednici dogodio "svečani razvod braka SNSD-a i DNS-a nakon 20 godina".

-Svima je jasno da Čubrilović nije ispunio ni 50 posto rezultata rada. Uništio je NSRS. Svjesni smo da je Milorad Dodik rekao ko će biti novi predsjednik NSRS-a i mandatar Vlade RS-a. Mi zastupnici ih ne biramo. Ovdje je narušena podjela vlasti – rekao je Vukanović i kazao kako je Čurbilović u proteklom mandatu dozvolio da se ponizi parlament, doveo policiju u ovu instituciju...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.