open-navfaktor-logo
search
Upriličen prijem
Predsjednik Mattarella Lagumdžiji: Italija neće pristati na problematiziranje širenja EU-a
Predsjednika Mattarellu je tom prilikom bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija upoznao sa zajedničkom izjavom učesnika NGIC skupa, kojom se zahtjeva od institucija i članica Evropske unije (EU) da konkretnim koracima pospješe ubrzano proširenje EU-a na zemlje Zapadnog Balkana
29.11.2019. u 08:37
get url
text
Zlatko Lagumdžija i Sergio Mattarella

U Rimu je prijemom kod predsjednika Italije Sergija Mattarelle okončan trodnevni NGIC skup na visokom nivou pod nazivom „Mir, sigurnost i prevencija sukoba u okviru razvojne Agende 2030“.

Predsjednika Mattarellu je tom prilikom bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija upoznao sa zajedničkom izjavom učesnika NGIC skupa, kojom se zahtjeva od institucija i članica Evropske unije (EU) da konkretnim koracima pospješe ubrzano proširenje EU-a na zemlje Zapadnog Balkana, kako svi zajedno ne bi upali u još veće probleme od onih sa kojima se danas suočavamo.

Italija će u narednom periodu pružati, kako je saopćeno iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, još veću podršku euroatlantskim integracijama BiH kao i Zapadnog Balkana u cjelini i neće pristati na problematiziranje proširenja koje je prisutno u proteklom periodu, istakao je Predsjednik Mattarella.

Radni dio skupa je okončan panelom pod nazivom „Izazovi i prilike u narednoj deceniji“ sa uvodnim izlaganjem Zlatka Lagumdžije. Uvažavajući globalne probleme samoodrživog razvoja posebna pažnja se treba posvetiti izgradnji država kao društva zajedničkih vrijednosti. Na tom put BiH i region u cjelini, svakako imaju posebno mjesto istakli su učesnici skupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.